7 munkakör, ami megterhelő lehet fizikailag

7 munkakör, ami megterhelő lehet fizikailag

Bizonyos munkakörök kifejezetten erős fizikumot igényelnek, hiszen munka közben folyamatos mozgásban kell lenni. Napi 8 órányi munka pedig alaposan megterhelheti a gerincet és a vállakat, illetve a térdeket is, ezért aki kevésbé bírja a fizikai munkavégzést, annak érdemes alaposan megfontolnia, hogy belevág-e az alábbi munkakörök egyikébe. Nézzük, konkrétan melyek ezek!

1. Kertész

A kertészek feladatai között az ásózás és a gyomlálás, illetve a metszés is megtalálható. Ezek a tevékenységek pedig folyamatos fizikai munkát igényelnek, ráadásul nem csak monoton álló munkáról van szó, hiszen sokat kell guggolni és hajolgatni is. Továbbá legalább 20-25 kg-ot is könnyedén el kell bírni, ha például műtrágyát vagy virágföldet kell hordani a kívánt területre.

TIPP: Ízületvédő készítmény segítségével támogatható a porcok és ízületek egészsége, hogy még az igazán kemény fizikai munka se okozzon idő előtti problémákat.

2. Építőipari segédmunkás

Az építőiparban nélkülözhetetlen a nagy súlyok emelése, illetve a folyamatos pörgés. Segédmunkásként gyakran 20-30 kg-os cementes zsákokat és munkaeszközöket szükséges cipelni egyik helyről a másikra, ezért a gerinc nagyfokú terhelést kap minden egyes munkanap során. Rendkívül fontos, hogy hajolgatás helyett inkább érdemesebb leguggolni, hiszen a helytelen emelési technika már néhány óra alatt teljesen kikészítheti a gerincet és a derekat.

3. Poggyász rakodó

A repülőtéren folyamatos a pörgés, ezért a poggyász rakodóknak is szüntelenül sürögniük-forogniuk kell. Kisebb-nagyobb utazótáskákat szükséges A pontból B pontba vinni, ami már néhány óra után alapos fizikai terhelésnek teheti ki a dolgozókat. Aki poggyász rakodónak megy, pörgéssel teli munkanapokra számíthat, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védje az ízületeit.

4. Gyártósori operátor

A különböző termékeket gyártó sorokon operátorként akár 8-12 órát is kell naponta állni, amely a monotonitása miatt nemcsak szellemileg fárasztó, hanem fizikailag is rendkívül megerőltető feladat. Ha csupán napi 8 órányi állással számolunk, már az is igencsak megterheli a gerincet, és közben még a vállakat és a karokat is használni kell az alkatrészek vagy gépek összeszerelésekor. Gyártósori operátorként dolgozni közel sem a legkönnyebb feladat, ezért csakis azoknak ajánlott jelentkezniük, akik kifejezetten bírják a monoton munkavégzést.

5. Favágó

Favágóként akár láncfűrésszel vagy kézi fűrésszel történik a munka, mindkét esetben erős kondira van szükség. Persze a fák kivágása és aprítása már szinte mindenhol gépekkel történik, azonban ha fejszével kell hasogatni, ahhoz erős hátizomzat szükséges. A favágás szintén egy monoton munkakör, így a munkanapok végére nem meglepő, ha szinte teljesen elfáradunk fizikailag.

6. Tűzoltó

A tűzoltók nemcsak tűzoltással kapcsolatos feladatokat teljesítenek, hanem balesetek esetén segíthetik a járműben rekedt utasok kijutását, gyakran pedig a fára mászott és megrémült állatok lehozatalában is közreműködnek. Természetesen a tűzoltóknak komoly fizikai követelményeket kell teljesíteni a munkavégzéshez, ezért az alapvető erőnlét fejlesztése kulcsfontosságú számukra, hogy egyáltalán munkába állhassanak.

7. Személyi edző

A személyi edzők ugyan nem az ügyfeleikkel együtt edzenek, de a gyakorlatok megmutatása közben folyamatosan mozogniuk kell. Ráadásul elengedhetetlen, hogy látszólag is jó kondiban legyenek, hiszen csakis így tudnak hitelességet építeni és ügyfeleket szerezni. Persze a konditermi edzés kevésbé monoton, mint a favágás vagy éppen az építőipari munkavégzés, de a nagy súlyok mozgatása roppant kemény fizikumot és átlag feletti kitartást, illetve állóképességet igényel.

A fenti munkakörök erős fizikumot igényelnek, ezért nem szabad félvállról venni a porcok és ízületek támogatását. Szerencsére ízületvédő készítmény szedésével megelőzhető a baj, így még az igazán hosszú munkanapok után is megfelelően regenerálódhatnak az ízületek. Ennek köszönhetően még munka után is bátran sportolhatunk vagy mozoghatunk, és a nap végére ízületi fájdalmak helyett csupán kellemes fáradtságot fogunk érezni.


Ne hagyd ki!