Egy csapat ember pacsizik.

Ezt a 3 kérdést kell feltenned a fluktuáció elkerüléséhez

Az elmúlt hónapokban felütötte a fejét a médiában egy új jelenség, az úgynevezett rage applying, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi állással való elégedetlenség miatt az alkalmazottak hirtelen máshol keresnek maguknak állást. Ez a munkaadók szempontjából kifejezetten hátrányos lehet, ennek apropójából pedig az alábbi cikkben 3 olyan kérdést sorolunk fel, amelynek a megválaszolásával elkerülheted a folyamatos fluktuációt.


A szóban forgó jelenség megértése érdekében az Achievers Workforce Institute (AWI) világszerte több mint 5000 munkavállalót és HR-vezetőt kérdezett meg a témával kapcsolatban. Az eredmények minden bizonnyal sokak számára sokkolóan hatnak, ugyanis az adatok szerint a munkavállalók több mint fele (61 százalék) a felmondását tervezi – írja az Inc.com.

1. Meghallgatom-e az alkalmazottjaimat?

A munkavállalóknak igenis számít, hogy meghallgatják-e őket. Fontos, hogy amennyire csak lehet, az alkalmazottak oszthassák be a saját munkaidejüket és munkamennyiségüket, hiszen a már említett felmérés szerint azok, akik úgy dolgozhatnak, ahogyan szeretnének, 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel mondják, hogy idén nem fognak új állás után nézni. Ez egy különösen kritikus szempont, mivel a HR-vezetők közel kétharmada (66 százalék) szerint a munkaerőhiány egyre súlyosbodik.

Ha a vállalatok kikérik a munkavállalók véleményét, akkor olyan irányelveket és gyakorlatokat fogadhatnak el, amelyek igazodnak a munkavállalók egyedi igényeihez, és ezzel elősegítik az elkötelezettséget és a megtartást. Sőt, azok a munkavállalók, akik szerint érdemi lépéseket tesznek a visszajelzéseik alapján, 37 százalékkal kisebb valószínűséggel fognak munkát keresni 2023-ban.

2. Figyelek-e eléggé a beosztottjaimra?

A munkavállalók azt mondják, hogy szívesebben dolgoznak olyan vállalatnál, ahol támogatva és megbecsülve érzik magukat. Külön érdekesség, hogy a megkérdezetteknek ez olyannyira fontos, hogy a jó légkör érdekében hajlandóak akár 30 százalékkal kevesebbet keresni.

A hovatartozás minden munkavállaló erőforrása. Mivel az alkalmazottak ma már különböző irányítószámokról jelentkeznek be, a kollégákkal való kapcsolatteremtés már nem történik meg ugyanolyan rendszerességgel a hűtőnél. A vezetőknek lehetőséget kell teremteniük arra, hogy a csevegést virtuális környezetben is utánozzák, és sokak számára ez azzal kezdődik, hogy megkérdezik a munkavállalókat, hogyan szeretnek a legjobban kikapcsolódni. Innen kiindulva olyan értelmes gyakorlatokat tudnak bevezetni, amelyek az egész szervezetben visszhangra találnak

– mondja Natalie Baumgartner, az Achievers vezető munkaerő-kutatója.

3. Dicsérem-e eleget a munkavállalóimat?

A HR-szakemberek szerint az elismerés a munkavállalói kötődés legnagyobb mozgatórugója – és egyben egy hatásos védőfaktor is a fluktuációval szemben. Azok a munkavállalók, akik arról számolnak be, hogy soha nem ismerik el őket, 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy 2023-ban álláskeresésre készülnek.

Közeleg a recesszió, és a vezetők költségvetés-barát módszereket keresnek a folyamatos sikerek előmozdítására. Az alkalmazottak elismerésének növelése alacsony költségű módja a nagy hatású eredmények elérésének, mivel a munkavállalók 90 százaléka azt állítja, hogy az elismerés motiválja őket a keményebb munkára. Továbbá azok az alkalmazottak, akik azt mondják, hogy a szervezetük értékeli az elismerést, feleakkora valószínűséggel keresnek aktívan állást

– folytatta Baumgartner.


Ne hagyd ki!