Enyhült a járvány, városnyival több magyar dolgozott májusban

Májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 55 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz, 47 ezerrel az előző hónaphoz képest, és elérte a 4 millió 607 ezret - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A foglalkoztatottak számának 55 ezres emelkedéséhez a munkanélküliek számának 26 ezres csökkenése mellett a munkaerőpiacon jelen lévő aktív népesség létszámának 29 ezres emelkedése is hozzájárult. A munkaerőpiactól távol maradó inaktív 15-74 éves népesség létszáma 79 ezerrel csökkent a korosztály lélekszámának 50 ezres csökkenésével együtt, ennyivel csökkent a KSH által számított potenciális munkaerőtartalék, ami 365 ezerre volt tehető májusban.

Mi következik ebből?

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 72,6 százalékos volt, ami az áprilisi értéknél 0,7 százalékponttal, a tavaly májusinál 1,6 százalékponttal magasabb volt. A haszon. hu értékelése szerint a munkaerőpiac lassan magára talál a járvány után, ezt már a hivatalos statisztikák is jól mutatják. Ha nem jön újabb hullám, az év második felében ismét visszaállhat az a helyzet, hogy egyes ágazatokban munkaerőhiány alakulhat ki és a cégek elkezdhetnek versenyezni. Aki ezt nem akarja megvárni, jobban teszi, ha már a nyári hónapokban megkezdi a toborzást. Aki pedig lemarad, hamarosan olvashatja új cikkeinket a munkaerőtoborzás fortélyairól. Addig ITT egy korábbi.The Conversation

Ne hagyd ki!