Évek óta megfigyelhető a munkaerőpiacon, hogy a frissen felvett dolgozók sokszor félvállról veszik az új munkával járó kötelezettségeiket. Kevesen terveznek hosszú távra.


Az elmúlt 3-4 évben egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni. A romló tendencia jele, hogy a pályázók mennek el a megbeszélt interjúkra, az utolsó pillanatokban visszalépnek, de arra is akad példa, hogy a szerződéskötést követő első napon nem jelentkeznek munkára. A munkaadók abban bíztak, hogy a járványt kísérő gazdasági bajok, az álláskeresési nehézségek pozitív változásokat indítanak el. Az ellenkezője történt. Pedig új munkavállalót felvenni sok esetben nem olcsó.

Jelentős induló költségek

Egy cégnek akár félmillióba is kerülhet egy munkavállaló, mielőtt érdemben elkezdene dolgozni.

  • Álláshirdetési költségek,
  • a jelentkezéseket kezelő munkatársak bérköltsége, munkaideje
  • a GDPR követelményeknek való megfelelés biztosító rendszerek fenntartása,
  • munkaruha, védőeszközök,
  • az orvosi alkalmassági vizsgálatok,
  • az előre megvásárolt utazási bérlet,

és máris megvan az ötszázezer forintos kiadás.

A legjobban érintett terület

A legérzékenyebb terület a fizikai munkát igénylő iparágak világa. Itt fordul elő a leggyakrabban az, hogy a megállapodást követően a jelöltek végül nem jelentkeznek munkára.

Ilyenkor megdőlnek a termelési tervek, váratlanul kiírják a túlórát a jelenlévőknek, ami szintén nem jól veszi ki magát, hiszen a családi tervekbe szól bele. Amikor valaki eltűnik az ígérete ellenére, akkor ez nemcsak róla szól, hanem következményekkel jár egy termelési feladatra, mások családi életére is

–így összegzi tapasztalatait Szilágyi-Bécsi Tímea, az INT-Solution Üzleti Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A megoldás az, hogy a cégek gyakran sokszor annyi jelöltet toboroznak, mint amennyire szükségük lenne, így próbálva kiküszöbölni a lemorzsolódást. A túlbiztosítás indokolt. A HR-szakértő szerint 100 interjúalanyból csupán maximum 5 az, aki úgy áll be dolgozni, hogy hosszabb távon ott is marad a munkahelyén.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!