Egyre többen tanulnak építőtipari hiányszakmát
Fotó: Shutterstock

Rákaptak a fiatalok néhány jól fizető hiányszakmára

Magyarországon egyre többen tanulnak bádogosnak, tetőfedőnek és szigetelőnek - közölte az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ).


A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai alapján azt írták, hogy idén bádogosnak több mint 200-an, tetőfedőnek több mint 130-an tanulnak, miközben számuk 2020 őszén az ötvenet sem érte el. Szigetelőnek 247-en tanulnak, míg két évvel ezelőtt ilyen jellegű képzésben senki nem vett részt.Az elért eredmények az ÉMSZ szerint a szakiskolákkal kialakított együttműködéseknek, a szakmaválasztó rendezvényeknek és a tetős szakmák világbajnokságán elért magyar sikereknek is köszönhetőek.

Tájékoztattak arról, hogy Magyarország az idén is részt vesz a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán, amelyet Svájcban rendeznek meg november 9-11 között. A nemzetközi megmérettetésen 3 magyar csapat - bádogos, szigetelő, tetőfedő - indul. A csapattagokat előválogató versenyen választották ki, a versenyzők felkészülését mentorok segítik.


Magyarország hagyományosan jól szerepel az eddig 13 országot felsorakoztató éremtáblázatban: az eddigi eredmények alapján jelenleg Svájc, Németország és Ausztria után a negyedik helyen áll. Az ÉMSZ a tagok (magánszemélyek és vállalkozások) és pártoló tagok támogatásával működő "nonprofit" polgári-társadalmi szervezet, az 1988-ban alapított szövetség célja az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma fejlődésének segítése, érdekvédelme.


Ne hagyd ki!