Home office MÁV betiltás
Photo by Grovemade on Unsplash

Ezért zavarja a MÁV-osokat a home office betiltása

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról. Ugyan világszerte egyre több cég szigorít home office szabályzatán, az irodától távoli munkavégzés teljes tilalma ritka ott, ahol ezt korábban engedték.


Lázár János határozatának értelmében július 1-jétől nem dolgozhatnak otthonról a MÁV-Volán-csoport munkavállalói.

Segíti a munkaerő-megtartást a szakszervezet szerint

A Vasutasok Szakszervezetét megdöbbentette a miniszteri döntés. Meleg János szakszervezeti elnök a 444-nek elmondta, hogy egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre.

A home office egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak az egyébként létszámhiánnyal küzdő vasúthoz. A hirtelen meghozott döntés azt a több ezer vasutast is kellemetlenül érinti, aki korábban, még a covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott.

Minden tizedik magyar dolgozik részben home office-ban


Világtrend, hogy a cégek szigorítják a home office szabályzatokat. Ám ahol ez korábban beépült a vállalati kultúrába, ott ritkán szüntetik meg teljesen. Jelenleg a magyarok 10 százaléka dolgozhat hibrid munkavégzés keretei között, szemben az EU-s átlaggal, ami 22 százalék feletti, de Ausztriában például közel 28 százalék. Az átlag magyar munkavállaló – olyan helyen, ahol egyáltalán elérhető a hibrid munkavégzés lehetősége - jellemzően heti 1-2 nap otthoni és 3-4 irodai munkanappal rendelkezhet.


Ne hagyd ki!