Home office: kemény munka vagy lazsálás?
Fotó: Shutterstock

Lazsálsz a home office-ban? A legtöbb főnök így gondolja

Felmérést készített a Microsoft, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a főnökök és beosztottjaik az otthoni munkavégzésről. A főnökök meglehetősen gyanakvóak.


Míg a munkavállalók legszívesebben tovább folytatnák a koronavírus-járvány kikényszerítette otthoni vagy legalábbis hibrid munkavégzést, addig sok vezető gondol vágyakozva vissza a 2019-es irodai életre, még akkor is, ha a vállalatoknak jelenleg számos problémával kell szembenézniük.

Mindez a Microsoft 11 országot és mintegy 20 ezer embert érintő kutatásából derült ki, amelyről a hvg.hu számolt be. Míg a beosztottak 80 százaléka nagyon is "termelékenynek" érzi magát az otthoni munkavégzés során, a vállalatvezetők 85 százaléka gondolja úgy, hogy az irodában jobban dolgoznának, és csupán 12 százalékuk bízik meg teljes mértékben a beosztottjaiban.

Nem véletlen, hogy a Microsoft egyenesen a termelékenységi paranoia kifejezést használja e jelenségre. Pedig túl kellene lépniük ezen, ez a hozzáállás ugyanis veszélyezteti a hibrid munkavégzés jövőjét. A Microsoft emellett egyfajta ördögi körként ábrázolja a termelékenységi paranoiát. Az alkalmazottak nyomon követési technológiáját alkalmazó vállalkozások aláássák az alkalmazottak bizalmát, ami viszont „termelékenységi színházhoz” vezethet, ahol a dolgozók tudatosan csatlakoznak értelmetlen videós megbeszélésekhez, és olyan időpontokban (például késő este) válaszolnak az e-mailekre, amelyek azt mutatják, hogy a hivatalos munkaidőn kívül is dolgoznak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az alkalmazottak hozzáállása is változott a munkahelyéhez. A Microsoft azt találta, hogy a beosztottak 73 százaléka azért jobb okot szeretne a visszatérésre annál, hogy azt a cég követeli.


Ne hagyd ki!