Elkészült az idei első lista arról, hogy mely világvárosok a legalkalmasabbak a távoli munkavégzésre. Az ausztrál városok taroltak, Budapest a lista alsó harmadában foglal helyet.A koronavírus hatására sokan átértékelték prioritásaikat. Rengeteg ember úgy döntött, hogy a digitális nomád életmódot választja. Így az érintettek amellett, hogy maximálisan ellátják munkahelyi teendőiket, a világot is bejárhatják. Mely városok a legalkalmasabbak a távoli munkavégzésre? Erre a kérdésre a Nestpick ingatlan bérbeadással foglalkozó vállalat szolgált válasszal. Budapest is górcső alá került.

A felmérésről

A Nestpick 75 világvárost vizsgált 18 szempont alapján. A városokat három fő kategória alapján elemezte:

 • megélhetőség és infrastruktúra
 • törvényhozási körülmények és szabadságjogok
 • élhetőség

Ezeken felül a cég elemezte egyebek között a lakosság átoltottságát, az internet lefedettséget, a nemi egyenlőséget, az LGBTQ+ közösség helyzetét, az egészségügyet, az időjárást, a távmunkára alkalmas szobák díjszabását és elérhetőségét, valamint a jövedelemadó mértékét is. A Nestpick azt is vizsgálta, mely országok biztosítanak digitális nomád vízumot a beutazó távmunkásoknak.

Az eredmény

A távmunkára legalkalmasabb városnak az ausztráliai Melbourne bizonyult. Budapest az 52. helyet tudta megcsípni. Fővárosunk a 18-ból csupán kettő kategóriában került be a Top10-be. Ezek az alábbiak:

 • Távmunkára alkalmas szoba átlagos bérleti díja: 246 euró (86 ezer forint), 6.hely
 • Internet lefedettség és gyorsaság, 7. hely

Fővárosunk több kategóriában is a lista utolsó negyedében végzett. Ilyen a nemek közötti egyenlőség, az LMBTQ+ közösség és a kisebbségek helyzete, az egészségügyi ellátás minősége és a légszennyezettség is. Azokban a kategóriákban, melyeket nem említettük, hozzávetőlegesen a középmezőnyben végeztünk.Emellett Budapest jelenleg sem szabadúszó, sem digitális nomád vízumot nem biztosít az érdeklődő távmunkások számára.

Íme, a tíz legalkalmasabb város a távmunkások számára:

 1. Melbourne, Ausztrália
 2. Dubai, Egyesült Arab Emírségek
 3. Sydney, Ausztrália
 4. Tallin, Észtország
 5. London, Egyesült Királyság
 6. Tokió, Japán
 7. Szingapúr
 8. Glasgow, Egyesült Királyság
 9. Montréal, Kanada
 10. Berlin, Németország

A kutatás további eredményeiről és az alkalmazott módszertanról ide kattintva olvashattok többet.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!