Elkészült az idei első lista arról, hogy mely világvárosok a legalkalmasabbak a távoli munkavégzésre. Az ausztrál városok taroltak, Budapest a lista alsó harmadában foglal helyet.A koronavírus hatására sokan átértékelték prioritásaikat. Rengeteg ember úgy döntött, hogy a digitális nomád életmódot választja. Így az érintettek amellett, hogy maximálisan ellátják munkahelyi teendőiket, a világot is bejárhatják. Mely városok a legalkalmasabbak a távoli munkavégzésre? Erre a kérdésre a Nestpick ingatlan bérbeadással foglalkozó vállalat szolgált válasszal. Budapest is górcső alá került.

A felmérésről

A Nestpick 75 világvárost vizsgált 18 szempont alapján. A városokat három fő kategória alapján elemezte:

 • megélhetőség és infrastruktúra
 • törvényhozási körülmények és szabadságjogok
 • élhetőség

Ezeken felül a cég elemezte egyebek között a lakosság átoltottságát, az internet lefedettséget, a nemi egyenlőséget, az LGBTQ+ közösség helyzetét, az egészségügyet, az időjárást, a távmunkára alkalmas szobák díjszabását és elérhetőségét, valamint a jövedelemadó mértékét is. A Nestpick azt is vizsgálta, mely országok biztosítanak digitális nomád vízumot a beutazó távmunkásoknak.

Az eredmény

A távmunkára legalkalmasabb városnak az ausztráliai Melbourne bizonyult. Budapest az 52. helyet tudta megcsípni. Fővárosunk a 18-ból csupán kettő kategóriában került be a Top10-be. Ezek az alábbiak:

 • Távmunkára alkalmas szoba átlagos bérleti díja: 246 euró (86 ezer forint), 6.hely
 • Internet lefedettség és gyorsaság, 7. hely

Fővárosunk több kategóriában is a lista utolsó negyedében végzett. Ilyen a nemek közötti egyenlőség, az LMBTQ+ közösség és a kisebbségek helyzete, az egészségügyi ellátás minősége és a légszennyezettség is. Azokban a kategóriákban, melyeket nem említettük, hozzávetőlegesen a középmezőnyben végeztünk.Emellett Budapest jelenleg sem szabadúszó, sem digitális nomád vízumot nem biztosít az érdeklődő távmunkások számára.

Íme, a tíz legalkalmasabb város a távmunkások számára:

 1. Melbourne, Ausztrália
 2. Dubai, Egyesült Arab Emírségek
 3. Sydney, Ausztrália
 4. Tallin, Észtország
 5. London, Egyesült Királyság
 6. Tokió, Japán
 7. Szingapúr
 8. Glasgow, Egyesült Királyság
 9. Montréal, Kanada
 10. Berlin, Németország

A kutatás további eredményeiről és az alkalmazott módszertanról ide kattintva olvashattok többet.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!