Tudtad? Ha védtelen az irodában a hátad, gyengébben teljesítesz

Tudtad? Ha védtelen az irodában a hátad, gyengébben teljesítesz

A járványügyi helyzet javulásának köszönhetően egyre több munkavállaló térhet vissza az irodai munkavégzéshez. Egy friss tanulmány rámutatott, egyáltalán nem mindegy, hol helyezkedik el a dolgozó íróasztala. A szakértők olyan tippeket osztottak meg a CNBC-vel, melyek jelentősen növelhetik az alkalmazottak teljesítményét.


A UCL szakemberei még a koronavírus-járvány kitörése előtt vizsgálták, hogyan befolyásolja a munkavállalók teljesítményét az, hogy milyen környezetben található, és pontosan hol helyezkedik el az irodai asztaluk. A kutatásban 172 munkavállaló vett részt.

Ösztönös bevésődések

A tanulmány egyértelmű kapcsolatot vélt felfedezni az asztalok pozícionálása és a dolgozók teljesítménye között. Az a dolgozó, akiknek az asztala olyan irodában volt, ahol viszonylag kevés ember került a látóterébe a nap folyamán, sokkal eredményesebben dolgozott. Ráadásul a koncentrációs képessége is jobb volt, mint azoké, akik egy nyüzsgő irodában dolgoztak.

Ha jobban a mélyére ásunk a jelenségnek, nem is olyan meglepő ez az eredmény. A tanulmány egyik szerzője, Kerstin Sailer szerint, ha a munkavállaló egy olyan irodában dolgozik, ahol rengeteg emberrel van egy légtérben, akkor azt érezheti, hogy a közösség kevésbé támogatja a megfelelő információcserét, a szervezett találkozásokat és csapat identitást. A sok ember látványa egyfajta szolidaritást vált ki a munkavállalókból, ugyanis nem akarják megzavarni a másikat a tevékenységében. Továbbá egy nagy és nyüzsgő irodában rengeteg zavaró tényező van, ami negatívan hat a koncentrációs képességre, amelyből következik a produktivitás csökkenése.

Az is nagyon fontos, hogy milyen irányba néz a munkavállaló asztala. Az egyik legrosszabb megoldás, ha dolgozó a fal felé fordulva, háttal ül a többieknek. Ez ugyanis nemcsak a kommunikációt akasztja meg, hanem az ősi védelmi ösztönöket is beindíthatja a tudatalattiban. Jön ugyanis az érzés, hogy védtelen az ember háta, és nem tudja, pontosan mi történik körülötte, hogy milyen „veszély" fenyegeti. Persze nem arra kell gondolni, hogy az emberünk attól tart, hogy épp egy oroszlán settenkedik a háta mögött, de ezek az érzetek stresszhelyzetet eredményezhetnek.

Emellett az is kiderült a kutatásból, hogy azok a dolgozók, akik ablak mellett ültek, kiegyensúlyozottabban és eredményesebben dolgoztak, mint azok, akik a fal mellé kényszerültek. Egy másik tanulmány korábban kimutatta, hogy azok, akik több természetes napfénynek vannak kitéve a munkájuk során, átlagosan 37 perccel többet aludtak éjszaka, és a döntéshozatali készségük is jobbnak bizonyult.

Erőpóz

Linda Chu szakértő szerint egyenesen a Feng Shui-hoz köthető a munkavállaló irodai elhelyezkedése. Úgy véli, hogy egy biztos „háttér" azt az érzetet kelti az emberekben, hogy erőfölényben vannak, uralmuk alatt tartják a területet, nincs semmi és senki, aki hátulról meglephetné őket. Erre egy tökéletes példa az, ha közvetlenül egy fal van az ember háta mögött. Lily Bernheimer ezeket „ninja-biztos székeknek" nevezi. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ablak közelében helyezkedjen el a munkavállaló. A természetes napfény és az udvari, utcai kilátás 25 százalékkal javíthatja a szellemi teljesítményt.

Ne hagyd ki!