Fertőtlenítés viráglocsolás helyett az irodában

Egymás szájában voltatok a járvány előtt a munkahelyeden? Ez nem maradhat így, és hidd el, a főnököd is ezen töpreng.Az oltási kampány felgyorsulásával az otthonról dolgozók is egyre közelebb kerülnek ahhoz a ponthoz, amikor visszatérhetnek a munkahelyükre. De milyen lesz az irodai élet a járvány után?

A vállalatok feladata most az, hogy értékeljék az elmúlt év tanulságait és lefektessék egy új, a korábbinál optimálisabb és fenntarthatóbb működési rend alapjait, amelyben a hatékonyság és a munkavállalói jólét kéz a kézben járnak. Irodára a jövőben is szükség lesz, ez a legtöbb cég esetében megkérdőjelezhetetlen. A kérdés az, hogy milyen lesz az irodai élet a járvány után. Mutatunk három lehetséges forgatókönyvet.

Változatlan irodaméret, új funkciók

A korábban népszerű open office koncepciót az ún. tevékenység alapú térszervezés váltja fel. Ennek a lényege, hogy mindenki ott végzi a munkáját, ahol az az éppen ellátott feladata szempontjából a legideálisabb. A dedikált és flexibilis munkaállomások száma a kollégák aktuális igényei és az elvégzendő feladatok jellege szerint alakulnak. És mit fogunk csinálni ezekben az újhullámos irodákban?

Találkozunk, gondolkodunk, szakmázunk, eszmét- és tapasztalatot cserélünk, és olyan koncentrált csapatmunkát végzünk, amit magányosan lehetetlen. Aki tehát jelenlegi irodája átszervezésén gondolkodik, tervezzen több szociális teret, brainstorming céljára alkalmas társalgót és tárgyalót, illetve könnyen alakítható, szellős munkaállomásokat, ahol az egy főre jutó négyzetméter jóval meghaladja a vírus-időszakot megelőző előírást. A munkatér ezáltal átalakul, de az irodaterek mérete nem csökken.

Csökkenő irodaméret, váltott műszak

Az előrejelzések szerint a home office adta szabadságot mind a munkáltatók, mind a munkavállalók egy része nehezen engedi majd el, így azzal érdemes számolni, hogy bizonyos mértékben ezután is része marad az életünknek. A rotációs alapon, a kollégák váltott irodai jelenlétével működő beosztás bevezetésével, egyes cégeknél még az is kiderülhet, hogy nincs szükségük akkora területre, mint korábban.

Jól átgondolt munkarenddel és térszervezéssel tehát még az irodaterület és ezáltal a bérleti költségek is csökkenthetők.

Iroda nélkül, virtuálisan

Azoknál a cégeknél, amelyeknél kiderült, hogy a kollégák a home office bevezetésével a korábbihoz hasonlóan, vagy még jobban teljesítenek, egyáltalán nincs szükségük állandó fizikai térre. Nekik is elengedhetetlen azonban egy cím, ahova cégük székhelyét bejegyeztetik, ahol postájukat és csomagjaikat nap mint nap átveszik, és igény esetén lehetőségük van arra, hogy professzionális és stílusos irodai környezetben tárgyaljanak. Ekkor lép életbe a virtuális iroda és székhelyszolgáltatás, mint a fizikai teret helyettesítő megoldás.

Mi az az office space audit?

Érezhető, hogy a cégvezetők, beruházók és ingatlanfejlesztők már keresik a megoldásokat. Ezek egy része már meglévő irodaterek átstrukturálására, a munka- és közösségi terek ésszerű kialakítására vonatkozik. A másik része pedig még épülő ingatlanok újfajta iroda-üzemeltetési koncepciójának kidolgozását és megvalósítását célozza. Általánosságban elmondható, hogy még mielőtt újra kigyúlnak az irodai fények és a kollégák teljes létszámmal visszatérnek dolgozni, érdemes a fenti opciókat mérlegelni és egy alapos irodatér átvilágítást (office space audit) végezni.

(Klementz Kata, a Loffice társalapítójának cikke alapján)

Ne hagyd ki!