A magyar Parlament épülete a lenyugvó Nap fényében sötétedéskor
Fotó: unsplash

Tippelj! Mennyivel nőtt a parlamenti képviselők bére?

Dobpergés… Kis hatásszünet. A válasz: 107 ezer forinttal nőtt az alapilletményük a magyar országgyűlési képviselőknek! Ám ez csak a jéghegy csúcsa.


A képviselők fizetése a bruttó átlagkereset alapján kerül meghatározásra. Ez vita nélkül, automatikusan kerül elfogadásra. Ennek alapjául a KSH kimutatása szolgál, s mivel 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyi évhez képest, így a képviselők fizetése is ennyivel emelkedett. Lényegében még 2018-ban állapították meg az illetményüket, ami az előző év bruttó átlagkeresetének háromszorosa. A frakcióvezetők esetében ez a szorzó 6, a házelnök esetében pedig 8,1.

​Nem mindegy, milyen képviselő

Jelenleg az alapbérük az említett emeléssel bruttó 1 millió 211 ezer forint. Ez egy jó kiindulópont, viszont valójában majdnem mindegyikük többet kap ennél az összegnél, mert minden tisztségért és bizottsági helyért többletpénz jár. Példának okául az a képviselő, aki csupán egy bizottság tagja, már 1 millió 453 ezer forintból gazdálkodhat. Ha ezt megfejeljük még egy bizottsági hellyel, esetleg a törvényalkotási bizottság tagja az emberünk, akkor már 1,7 millió forintot vihet haza. A bizottsági alelnöki pozíció birtokosa pedig 160 ezer forintos emelést kapott, így eléri az 1,8 milliós havi bruttó fizetést.

​Magasabb tisztség, magasabb fizetés

Ahogy rang szerint haladunk előre betöltött tisztségekben, úgy növekszik a képviselői fizetés is. A legtöbb minisztert is lekörözik fizetés terén a parlamenti jegyzők, a bizottsági elnökök és a frakcióvezető-helyettesek, az ő fizetésük meghaladta a 2 millió 58 ezer forintot. A háznagy, a frakcióvezetők és a parlamenti alelnökök ennél is többet visznek haza, ők 2 millió 421 ezer forintból gazdálkodhatnak (214 ezer forintos növekedéssel). A legnagyobb bérmelést a házelnök, Kövér László tapasztalhatta, ő 290 ezer forinttal fog többet kapni idén havonta, ezzel jócskán túllépte a 3 millió forintos havi fizetést.

​További juttatások

Nem csupán a fizetésük emelkedett országunk elöljáróinak, hanem bizonyos juttatásaik is. Így többek között albérletre már 424 ezer forintot költhetnek havi szinten, míg irodabérlésre 848 ezer forint juttatást kapnak.


Ne hagyd ki!