Tőzsdei mutatók egy kirakatban
Fotó: Shutterstock

Nagyot lépett az óriásbank, örülhetnek a kiemelt munkatársak

A Goldman Sachs befektetési banknál a senior dolgozók annyi szabadságot vehetnek ki, amennyit csak akarnak. Az új, „rugalmas vakáció” koncepció célja, hogy az alkalmazottak valóban kipihenhessék magukat.Ennek érdekében a fizetett szabadságnak a kiemelt bankároknál nem lesz felső határa. A junior dolgozók esetében ugyanakkor marad a megszokott rend.

Feltöltődés

A bank alkalmazottainak világszerte szétküldött levél szerint 2023-tól évente legalább három hétig távol kell lenniük a munkahelyüktől, ebből egy hét egybefüggő kell, hogy legyen.

Cégünk elkötelezett abban, hogy sokféle lehetőséget biztosítson a dolgozók jólétére és feltöltődésére. Örömmel jelentjük be új vakációprogramunkat, amely további lehetőséget biztosít a pihenésre és megújulásra

- írják.

Egyelőre kevés cég adja meg a korlátlan fizetett szabadság lehetőségét, de egyre népszerűbb az elképzelés. Hasonló lehetőséget kapnak a LinkedIn, a Bumble és a Netflix dolgozói.

Embertelen körülmények

A Goldman Sachsot korábban azzal vádolták, hogy a ranglétra legalsó fokán lévő munkavállalóit jelentős túlmunkára kötelezi.

Tavaly a frissen csatlakozottak ultimátumot adtak a vezetésnek: felmondanak, ha nem változtatnak a munkafeltételeken. Egy belső felmérés szerint

átlagosan heti 95 órát dolgoztak, és naponta öt órájuk maradt alvásra.

Minden válaszadó azt mondta, hogy az állás negatív hatással volt baráti és családi kapcsolataira, 77 százalékuk pedig azt állította, hogy munkahelyi bántalmazásnak volt kitéve. A munkahelyi körülményeket egyenesen embertelennek nevezték.

A felmérés után a bank szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy odafigyelnek a megfogalmazott aggodalmakra, és több dolgon is változtatnak.

Kötelező érvénnyel bevezették például azt az intézkedést, hogy tilos a péntek este 9-től vasárnap reggel 9-ig terjedő idősávban dolgozni, hacsak nincsenek speciális történések.

Ne hagyd ki!