Mexikóváros városképe
Fotó: Carlos Aguilar / unsplash

Ez a város lett az amerikai távmunkások kedvence

A washingtoni külügyminisztérium adatai szerint 1,6 millió amerikai állampolgár él Mexikóban, 2022 januárja és májusa között pedig több mint 5,3 millió amerikai turistát regisztráltak a mexikói repülőtereken.


2022 első öt hónapjában az amerikai utazók csaknem 11,5 milliárd dollár bevételt termeltekt Mexikónak az ország turisztikai minisztere szerint, amivel jó úton haladnak afelé, hogy meghaladják a járvány előtti szintet. Azonban ez a tendencia nem igazán kedvez a helyi lakosoknak, a bevételből csak kevesen részesülnekk – tárja fel a CNN.

Sandra Ortiz és négy testvére például több mint 50 éven át üzemeltették a helyiek körében népszerű éttermüket a mexikói fővárosban de ahogy az árak emelkedtek, a család számára megfizethetetlenné vált a vállalkozás fenntartása. Az elmúlt években végignézték, ahogy a körülöttük lévő közösség megváltozik. A külföldiek beáramlása–akik főleg az Egyesült Államokból érkeznek – arra ösztönözte a háziurakat, hogy felújítsák és átalakítsák ingatlanjaikat, és befogadják a tehetősebb érkezőket. Az ő főbérlőjük is követte az üzleti trendet, és hiába próbálták megtartani a helyüket, hosszas jogi csatározás után kilakoltatták őket.

Erik Rodriguez eredetileg turistaként utazott Mexikóvárosba, most pedig ott él, és távolról dolgozik egy amerikai székhelyű ügynökség gazdaságfejlesztési elemzőjeként. Bár nagyszülei az országban születtek, ő nem azért van Mexikóvárosban, hogy újra felfedezze a gyökereit, vagy hogy fejlessze a spanyolját, hanem hogy pénzt takarítson meg, miközben minőségi életmódot folytat.

Rodriguezt és a többi digitális nomádot általában a városi kávézókban vagy parkokban lehet látni laptopokkal, munka közben. Itt összegyűjtöttünk pár nagyvárost a világ minden tájáról, ahova szintén megéri költözni, ha távmunkában dolgozol.

Szintén problémákat szül, hogy úgy tűnik, egyre kevesebb külföldi tesz erőfeszítéseket a spanyol nyelv elsajátítására. Feltételezik, hogy a helyiek értik az angolt, ami egyes lakosok körében frusztrációhoz vezet.

A pénzük itt többet ér, szép nagy házban vagy lakásban élhetnek, jobb életet teremthetnek. De nem úgy tűnik, mintha érdekük lenne bekapcsolódni a helyi életbe, megérteni az itteni kultúrát

– mondta Fernando Bustos Gorozpe, mexikóvárosi egyetemi tanár. A koronavírus járványban – amikor egyre több amerikai vállalat engedélyezte alkalmazottai számára a távmunkát – még inkább megugrott a mexikói fővárosba költöző amerikai expatok száma, részben a lazább határátlépési, utazási szabályok miatt.

The Conversation

Ne hagyd ki!