Szomorú fej egy papírzacskón, ami egy ember fején van a kietlen tájon
Fotó: Unsplash

Állásinterjúztál, de vissza sem hívtak? Nem csoda, ha megvisel

Ismerős az érzés, amikor beadod a jelentkezésedet egy állásra, de semmi visszajelzés nem érkezik az munkát kínáló vállalattól? Másoknak is. Ezt nevezik ghosting-nak, ami ellen egy nemzetközi toborzócég egy egész mozgalmat indított.


Szellemes kezdeményezés

Az end-ghosting.com weboldalon indított kampányt a brit Tribepad szoftvervállalat kezdeményezte, amely 16 országban üzemelteti a toborzói platformját. A Tribepad aggodalmát fejezte ki, amiért egyre több vállalat annyival sem tiszteli meg a munkakeresőket, hogy visszajelezzen, mást választott a meghirdetett pozícióra.

Mielőtt pálcát törnénk a Tribepad felett, fontos megjegyezni, hogy a vállalatokhoz nem ritkán több száz, akár több ezer pályázat érkezik be. Ebben az esetben az e-mail-es visszajelzés elmaradása akarva-akaratlanul előfordulhat. Az igazi problémát az jelenti, amikor a vállalat például egy tesztet már kitölttetett a pályázóval, esetleg több telefonos vagy személyes interjúra is sor került, és ezek után egész egyszerűen nem keresi többet a jelentkezőt. A Tribepad olyan munkaadókat vár a kezdeményezésébe, akik hajlandóak fogadalmat tenni, hogy a jövőben értesítik a munkakeresőket akkor is, ha nem rájuk esett a választás.

Adok-kapok

A Tribepad adatokkal is alátámasztotta a ghosting negatív hatását. A platform 2000 egyesült királyságbeli munkavállalót kérdezett meg, hogyan érintette az említett jelenség. A válaszadók 86 százaléka letörtségről, mély szomorúságról számolt be, 17 százalékuk pedig komoly egészségügyi következményeket tapasztalt. A szoftvervállalat munkavállalói beszámolókat is megosztott. Volt olyan munkakereső, akivel a kiszemelt cég hatszor vette fel a kapcsolatot telefonon, mielőtt szó nélkül lepattintotta volna. Egy másik pályázónak egy interjú után a toborzók garantálták, behívják a következő körre is, de többé nem keresték.

Az Indeed állásportál is megkérdezett 500 munkakeresőt, akik közül 385-en már átélték, milyen érzés, ha egy vállalat szóra sem méltatja őket. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a válaszadók negyedével már előfordult, hogy ugyanezt megtették a céggel, amelyhez beadták a jelentkezésüket. Nagyon úgy néz ki, a pandémia sokat rontott a helyzeten, éppen ezért fontosabb, mint valaha, hogy minél többen aláírják a fogadalmat, és be is tartsák azt.

Ne hagyd ki!