Alig találnak embert a cégek erre az irodai munkára
Fotó: Shutterstock

Ezzel a szakmával mindig lesz jól fizető munkád

Meglehetősen rövid idő alatt ugrott meg azoknak az álláshirdetéseknek a száma, amelyekben a mesterséges intelligenciákhoz (MI) is értő informatikus szakembereket keresnek. A cégek a hagyományos IT-s munkakörökbe is nehezen találnak alkalmazottat, így az MI-hez is konyítók felkutatása különösen nehéz feladat.


Növekszik az igény az MI-ket ismerő szakemberekre, akikből alig találni néhányat

Két év alatt a duplájára emelkedett a mesterséges intelligenciák ismeretét, mint kompetenciát említő álláshirdetések száma a LinkedIn szakmai közösségi platformon. Ezen munkák jelentős része adatkezeléshez, valamint kiberbiztonsághoz köthető. Hiába a megugró kereslet, ritkán találnak embert ezekre a munkakörökre a cégek.

A Stylers elemzése szerint vállalkozások tömegei erősítenék meg a biztonsági rendszerüket mesterséges intelligenciával, vagy gyorsítanák meg MI-alapú chatbottal például az ügyfeleik kiszolgálását. Emellett adatok gyűjtéséhez is nagyon hasznos lehet az MI. Azonban ilyen technológia integrálására csak nagyon kevés fejlesztő szakember képes, akikre különösen megugrott az igény az elmúlt időszakban. Ráadásul egy „hagyományos” IT-sek megtalálása is hetekig, hónapokig húzódhat.

A technológiai kompetenciahiány – különösen a legtrendibb területeken, mint a mesterséges intelligencia, az adattudomány és az IT-biztonság – komoly problémát jelent a cégeknek. A betervezett projektek megvalósítása ugyanakkor nem csúszhat éveket, mert az óriási hátrányba hozná őket a digitalizációs versenyben

- idézi Gönczy Gábort, a Stylers ügyvezető-tulajdonosát a HVG.

Nagy a hiány informatikusokból Magyarországon

Korábban többször beszámoltunk róla, hogy jelentős informatikus-hiánnyal küzd Magyarország. Jelenleg kétszer annyi informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, mint 2010-ben. Ennek egyik oka, hogy az IT-szektoron kívül is egyre nagyobb számban foglalkoztatnak informatikai szakembereket hazánkban. Emiatt az elkövetkező időszakban több tízezer számítástechnikust igénylő pozíció maradhat betöltetlen emberhiány okán idehaza.

Kétségtelen, hogy a piaci szereplők javarésze nagyon felkészült informatikai mérnököt keres, de az egyszerűbb informatikai munkakörökben, a rendszergazdák, a programozók és a tesztelők szintjén is azonosítható a hiány. Ilyen szakembereket a szakképzésben, illetőleg a felnőttképzésben, valamint az úgynevezett bootcamp iskolákban képeznek

- nyilatkozta Both Vilmos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöki tanácsadója a tavasszal.

Indiaiakkal is enyhítenék a szakemberhiányt

A jelentős munkaerőhiány az IT-szektor versenyképességét is veszélyezteti. Simon Balázs, a fehérgalléros munkavállalók toborzásával és kiválasztásával foglalkozó Hays Hungary technológiai divíziójának vezetője szerint emiatt több munkáltató is nyitott a harmadik országbéli, például indiai szakemberek alkalmazására.

A magyarországi bérezés vonzó az indiaiaknak, viszont a toborzásuk így sem egyszerű. Sok procedúrával jár, és a munkavállalási vízum megszerzése hónapig elhúzódhat.

Ehhez Magyarországra kell jönniük. Egy külső munkavállalási vízumok beszerzésével foglalkozó céggel szoktak együttműködni, amely segíti a jelöltet az engedély megszerzésében. Az átfutási idő azonban jelenleg a felmondási idő plusz hat hónap. Volt olyan eset, amikor kilenc hónap után tudott kezdeni a jelölt, így nem sokan alkalmazzák ezt

- idéztük korábban a szakembert.

Ne hagyd ki!