Ennyi lesz januártól a nettó minimálbér és a garantált bérminimum
Fotó: Shutterstock

Ennyi lesz nettóban januártól a minimálbér

Megszületett a bérmegállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). 2023 január 1-jétől bruttó 232 000 ezer forint lesz a minimálbér és bruttó 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi összege. Mutatjuk a nettót.


A 2023-as minimálbér és garantált bérminimum összegéről az előzetes egyezség már kedden megszületett, csütörtökön ezt véglegesítették a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek. Januártól így az új minimálbér 16 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi 200 ezerhez képest. A garantált bérminimumnál 14 százalékos lesz a bruttó bér növekedése a jelenlegi 260 ezer forinthoz viszonyítva. Utóbbit abban az esetben köteles kifizetni a munkaadó, ha a beosztás ellátása legalább középfokú végzettséghez kötött (itt tehát nem az számít, hogy a munkavállalónak milyen végzettsége van.


A Bank360.hu bérkalkulátora szerint az új minimálbér kedvezmények nélkül 154 280 forint nettó bért eredményez majd a munkavállalóknak, az új garantált bérminimum nettója pedig 197 106 forint lesz.

A minimálbér a versenyszférában és a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig mintegy 730 ezer embert érint, azaz összesen csaknem 1 millió ember béréről van szó.

Az idei átlagos infláció mértéke még nem ismert, de a várakozások szerint meghaladhatja a 16 százalékot is, így a mostani emelés kisebb-nagyobb mértékben elmaradhat attól, így a minimálbér reálértéke csökkenhet januártól. Ez a garantált bérminimumnál szinte biztosra vehető, de a minimálbérnél is erősen valószínű.

Ne hagyd ki!