Kis szerencsével, ha csökken a munkaadók által fizetett járulék, újabb 1 százalékos emelés jöhet.


Mennyi az annyi?

A minimálbér bruttó 167400, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő februártól, miután a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek sikerült erről egyezséget kötniük. Év közben újabb emelés is jöhet. Ehhez az kell, hogy a kormány 2 százalékkal csökkentse a szociális hozzájárulási adót. Ha ez megtörténik, újabb 1 százalékos emelés jön, így a minimálbér 169 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 221 100 forint lesz. A mostani lépéssel a bérek megőrizhetik reálértéküket, hiszen kis mértékkel ugyan, de a várható infláció feletti az emelés.

Senki sem elégedett

Az érintettek nem egyformán reagáltak a döntésre. A munkaadók egyáltalán nem nyúltak volna hozzá a bérekhez. Szerintük nem lesz egyszerű kifizetni a megemelt minimálbért, mert a magyar gazdaság teljesítménye tavaly 6 százalékkal csökkent. Ráadásul a minimálbér emelése miatt az efölött keresők fizetését is emelni kell. Végül azért mentek bele a változtatásba, mert a legrosszabbul kereső réteg csak így tudja megőrizni az életszínvonalát. A munkavállalók képviselői sem maradéktalanul elégedettek. Ők 10 százalékos emelésért küzdöttek. A 4 százalékos emelést azért fogadták el, mert az jobb mint a semmi. Ha ugyanis nincs egyezség, 2021-ben nem emelkedtek volna a bérek. A munkavállalók képviselői eddig a munkaerőhiány miatt eredményesebben tárgyaltak, az elmúlt években rendre 8-10 százalékos minimálbér emelést sikerült kiharcolniuk.

The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!