Kis szerencsével, ha csökken a munkaadók által fizetett járulék, újabb 1 százalékos emelés jöhet.


Mennyi az annyi?

A minimálbér bruttó 167400, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő februártól, miután a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek sikerült erről egyezséget kötniük. Év közben újabb emelés is jöhet. Ehhez az kell, hogy a kormány 2 százalékkal csökkentse a szociális hozzájárulási adót. Ha ez megtörténik, újabb 1 százalékos emelés jön, így a minimálbér 169 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 221 100 forint lesz. A mostani lépéssel a bérek megőrizhetik reálértéküket, hiszen kis mértékkel ugyan, de a várható infláció feletti az emelés.

Senki sem elégedett

Az érintettek nem egyformán reagáltak a döntésre. A munkaadók egyáltalán nem nyúltak volna hozzá a bérekhez. Szerintük nem lesz egyszerű kifizetni a megemelt minimálbért, mert a magyar gazdaság teljesítménye tavaly 6 százalékkal csökkent. Ráadásul a minimálbér emelése miatt az efölött keresők fizetését is emelni kell. Végül azért mentek bele a változtatásba, mert a legrosszabbul kereső réteg csak így tudja megőrizni az életszínvonalát. A munkavállalók képviselői sem maradéktalanul elégedettek. Ők 10 százalékos emelésért küzdöttek. A 4 százalékos emelést azért fogadták el, mert az jobb mint a semmi. Ha ugyanis nincs egyezség, 2021-ben nem emelkedtek volna a bérek. A munkavállalók képviselői eddig a munkaerőhiány miatt eredményesebben tárgyaltak, az elmúlt években rendre 8-10 százalékos minimálbér emelést sikerült kiharcolniuk.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!