Számos pozícióra keresnek embereket
Fotó: Shutterstock

Ilyen bérekkel keres alkalmazottakat az új, hazai börtön

Modern óriásbörtön épül Csengeren. A büntetés-végrehajtási intézetbe több pozícióra is keresnek embereket. Mutatjuk a friss listát arról, nagyjából mennyit lehet keresni az egyes munkakörökben.


Hatalmas börtön épül Csengeren

Kiemelt biztonságú börtön épül Csengeren, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) férőhelybővítési programjának részeként. Az objektum Magyarország legmodernebb büntetés-végrehajtási intézménye lehet.

A közel 50 milliárd forintos beruházás öt és fél hektárra terjed ki. A 1500 főt befogadni képes létesítményt két szakaszban valósítják meg, előbb ezer, majd további ötszáz férőhelyet alakítva ki. A börtönben 663 fős személyzet lesz felelős a felügyeletért.

A tervek szerint a börtön idén szeptemberében nyílhat meg. Ez lehet az első "okosbörtön" Magyarországon. Az elítéltek zárt, online csatornán intézhetik az ügyeiket. A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerekkel nyílhatnak. A rabok minden mozdulatát nyomon követhetik. Mesterséges intelligencia elemezheti a viselkedésüket, beleértve az arckifejezéseiket is. A technológia lehetővé teszi, hogy az őrök azonnal értesüljenek, ha a fogvatartottak szokatlanul viselkednek. Emellett biztosíthatnak tanulási és munkalehetőségeket is.

Sok pozícióra keres szakembereket az új, csengeni börtön

Folyamatosan keresi az alkalmazottakat a BVOP az új börtönbe. A Vg információi szerintjelenleg gazdasági szakemberre; felügyelőre; kutya-, élelmezés- és konyhavezetőre; szakorvosra; fogorvosra; szakápolóra és szakpszichológusra is szükség van.

A Büntetés-végrehajtás Csenger Facebook-oldalon munkaköri leírásokat is közöltek. A posztokban szerepelnek a várható fizetések is. Ezek alapján

  • egy szakápoló bruttó 589 ezer forintot,
  • egy biztonságtechnikus bruttó 575 200 forintot,
  • egy raktáros bruttó 519 100 forintot,
  • egy kutyavezető bruttó 565 ezer forintot,
  • egy foglalkoztatási felügyelő bruttó 486 ezer forintot,
  • egy gépjárművezető pedig bruttó 533 ezer forintot vihet haza.

Rengetegen ülnek börtönben Magyarországon

Egyébként az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2022-ben közel félmillió ember ült börtönben az Európai Unióban, ami 100 ezer lakosra vetítve 108 elítéltet jelent. Ez az érték enyhe növekedést mutat az előző évhez képest.

Magyarország kiemelkedik, hiszen itt a legmagasabb a fogvatartottak aránya (200/100 ezer fő) az EU-ban. Minket követnek a V4 országok: Lengyelország (190), Csehország és Szlovákia (egyaránt 181). A legalacsonyabb értékek pedig Finnországban (52), Hollandiában (64) és Szlovéniában (65) mérhetők.

Az EU 27 tagállama közül 11-ben jelent problémát a börtöncellák túlzsúfoltsága. A legrosszabb a helyzetek Cipruson, Franciaországban és Belgiumban. Magyarország ebben a tekintetben a kilencedik helyet foglalja el, ami enyhe túlzsúfoltságot takar.

Ne hagyd ki!