De nemcsak a NAV kínál remek lehetőséget az informatikában járatos fiataloknak
Fotó: Shutterstock

Gyakornokokat keres a NAV, ennyit fizet

Gyakornoki programot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Informatikai képzést nyújtó egyetemeken toboroz új munkatársakat. A hallgatók a tapasztalatszerzés mellett havi fizetést is kapnak.


Gyakornokokat toboroz a NAV

A NAV adatbázisának a mérete közel akkora, mint amennyi helyet 250 évnyi HD minőségű film foglal el. Ezt az adatmennyiséget fel kell dolgozni. Ezért a vámhivatal szinte hetente ad fel álláshirdetést, melyben a legkülönfélébb tudású informatikai szakembereket keresi.

De a hatóság új munkaerőpiaci megoldáshoz is folyamodott tavaly ősszel. A NAV Informatikai Intézete gyakornoki programot hirdetett, és toborzásba kezdett hazai egyetemeken.

Jelenleg hét felsőoktatási intézménnyel működünk együtt. Két budapesti egyetem mellett Szegeden, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon és Veszprémben várjuk a hallgatók jelentkezését. (…) A hivatal emberei vendégelőadásokat tartanak az intézményekben, emellett a hatóság lehetőséget kínál a hallgatóknak szakmai gyakorlatra és szakdolgozat megírására. Az egyetemisták kellő eligazításáért a NAV mentorprogram kialakításán is dolgozik

- idézi Kis Péter Andrást, a NAV szóvivőjét a Magyar Nemzet.

A program a végzősöknek és a pályakezdőknek kínál szakmai tapasztalatot például a programozás és a tesztelés területén. A munkájukért fizetés is jár. A díjazás óránként 1500, havonta maximum 120 ezer forint. Munkalehetőség Budapesten, Baján, Egerben, Salgótarjánban, Veszprémben, Győrött, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen akad. A gyakornoki időszak legfeljebb egy évig tarthat, utána a NAV eldönti, kínál-e állást az érintetteknek.

Óriási díj a német egyetem programozási versenyén

Azonban nemcsak a NAV kínál remek lehetőséget az informatikában járatos fiataloknak manapság. Jelentős fődíjjal vonzza a versenyzőket a Constructor Open Cup 2023-as kiírása. A négy órán át tartó megmérettetésen 12–14 különböző nehézségi szintű algoritmikus-programozási feladatot kell megoldaniuk a jelentkezőknek. Akik a legjobban teljesítik a feladatot, felvételt nyerhetnek a brémai Constructor Egyetem Adattudomány és szoftverfejlesztés (Data Science and Software Development BSc) alapdiplomás képzésére, akár teljes ösztöndíjjal.

Azonban nemcsak a tandíjat állja, hanem a lakhatást és az étkezést is ingyenesen biztosítja az iskola a képzés teljes ideje alatt, mintegy 80 ezer euró, azaz durván 32 millió forint értékben. A fiatalok közül többen is - teljesen vagy részlegesen - elnyerhetik a díjakat. Továbbá a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, a JetBrains is a verseny és az ösztöndíj támogatója. A diákok a képzés végén akár állásajánlatot is kaphatnak tőlük.

Az egyetem rektora, Thomas Auf der Heyde fontosnak tartja, hogy a magyar diákokat is segítsék, ők is részt vegyenek a versenyen. Az intézményben korábban is voltak, és jelenleg is tanulnak magyarok.

A résztvevők március 23-a és 29-e között egy gyakorló fordulóban ismerkedhetnek meg a programozási környezettel. A fő versenyre március 30-án lesz. Az egyetem szerint bárki jelentkezhet a megmérettetésre, azonban az említett BSc-képzésre azok nyerhetnek ösztöndíjat, akik elvégezték a középiskolát, vagy végzős középiskolai tanulók. Esetleg másik egyetemre járnak, van kreditjük, de nappalis hallgatóként nincs befejezett két félévük. A képzés elvégzéséhez az angol nyelvtudás szintén alapelvárás. Jelentkezni ezen az oldalon lehet.

The Conversation

Ne hagyd ki!