A koronavírusról és a magyar válságkezelésről készített tanulmányt a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung. Összefoglaltuk a gazdaságot érintő legfontosabb eredményeket.


A március elején ezerfős mintán végzett közvélemény-kutatásban a résztvevők 39 százaléka válaszolta azt, hogy romlott az anyagi helyzete, 45 százalékuk fél tőle, hogy elveszti a munkáját, a válaszadók tizede pedig már el is vesztette. Az eredményeket ismertető hvg.hu kiemeli, ez egy fontos adat, ugyanis ez több, mint ami a hivatalos statisztikában szerepel.

A különbségek

A KSH adatai szerint a 2020. december és 2021. februári háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 217 ezer volt, 53 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 4,5 százalékos értéke 1,1 százalékponttal volt magasabb az előző évinél. A KSH hozzáfűzte, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbihoz képest 14,5 százalékkal, 302 ezerre nőtt.

Az eltérés oka

Az elemzésben a különbséget az eltérő módszertannal magyarázzák. A KSH ugyanis csak azokat „látja", akik bekerültek a nyilvántartási rendszerbe, jelentkeztek az illetékes munkaügyi központokban, hatóságoknál. A kutatásban viszont mindenki, a hivatalok nyilvántartásában nem szereplő személyek, részmunkaidősök, alkalmi munkákat végzők is részt vettek.

Az arányok

A kutatás szerint az alacsonyabb végzettségű csoportok felé haladva nő a munkájukat elvesztők aránya: míg a diplomások között 8%, a legalacsonyabb végzettségi kategóriában 12% ez az arány. A gyereküket nevelő szülők szignifikánsan nagyobb arányban veszítették el a munkájukat (13%), mint a többi válaszadó (9%). Különösen azoknál a szülőknél volt kimagasló az állásvesztők aránya (25%), akik egyedül nevelik a gyereküket.

A változások

  • Az emberek 34 százalékának csökkent a fizetése,
  • 29 százaléknak a munkaideje,
  • 18 százaléknak kellett home office-ban dolgoznia.

Spórolni jó, de miből?

A diplomás munkavállalók 28 százaléka szembesült fizetéscsökkenéssel, míg a legfeljebb alapfokú végzettségűeknél ez az arány másfélszer ekkora volt (42%). A falvakban lakóknak a negyede (26%) számolt be fizetéscsökkenésről, jelentősen kevesebb ember, mint a nagyobb településeken, ahol 37%-40% volt ez az arány. Ezekkel az adatokkal összefüggésben is csak kilenc százalék mondta, hogy a járvány alatt elkezdett félretenni, viszont 67 százalék mondta azt, hogy jó lenne spórolni, csak nincs miből.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!