Rengeteg munkavállaló tervez váltást egy éven belül
Fotó: Shutterstock

Durva, hogy mennyi munkavállaló tervez váltást egy éven belül

Globálisan a munkavállalók csaknem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt, mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi a dolgozókat - derült ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.


A felmérés szerint a fokozódó terhelés, a felgyorsult szervezeti változások és a feladatkörök átalakulása jelentik a legnagyobb kihívást a munkavállalóknak. A többféle nyomás máshol kínálkozó lehetőségek keresésére és a készségeik fejlesztésére sarkallja a munkavállalókat. A megkérdezettek 28 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált, ez a 2022-es felmondási hullámnál (19 százalék) jóval magasabb arány. A váltást fontolgatók 67 százaléka szerint a készségek fejlesztése fontos szerepet játszik abban a döntésben, hogy maradjon-e a jelenlegi munkáltatójánál, vagy váltson.

A közlemény idézte Reguly Mártát, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetőjét, aki elmondta: a felmérés megállapításai azt mutatják, hogy a munkával való elégedettség már nem elég. Az állandó változások közepette a készségek fejlesztése elsődleges szempont lett a munkavállalók számára. A munkaadók részéről a munkatársakba és a technológiai platformokba történő befektetés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék az alkalmazottakra nehezedő nyomást, így tartva meg a legtehetségesebb kollégákat.

Arra is kitértek, hogy a munkavállalók a fokozódó munkahelyi nyomás enyhítését az új technológiáktól, egyebek között a generatív mesterséges intelligenciától (MI) remélik. Azok közül, akik ezt napi szinten használják, 82 százalék számít arra, hogy általa hatékonyabbá válik a munkája a következő 12 hónapban, 76 százalék pedig úgy véli, hogy a technológia alkalmazásával magasabb béreket érhet el.

A közlemény szerint egyre nagyobb értékként tekintenek a készségek fejlesztésére a munkavállalók. Azok körében, akik a következő 12 hónapban munkahelyváltást terveznek, majdnem kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy a továbbképzési lehetőség erős szerepet játszik felmondási döntésükben, mint azoknál, akik a jelenlegi munkaadójuknál terveznek maradni. Mindemellett a megkérdezetteknek kevesebb mint fele érzi úgy, hogy munkáltatója megfelelő lehetőségeket biztosít a karrierje szempontjából előnyös új készségek elsajátítására. Ráadásul a munkahelyváltást fontolgatók 51 százaléka hiszi azt, hogy a munkájához szükséges készségek a következő öt évben változni fognak.


A felmérés alapján a gyorsan változó környezet ellenére mégis mutatkoznak jelek a munkával összefüggő optimizmusra és elkötelezettségre. Ugyanis a kutatásban résztvevők 60 százaléka legalább valamennyire elégedett a munkájával, és azok közül, akik fontosnak tartják a méltányos fizetést, 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy a munkájáért megfelelő bért kap.
A márciusban végzett kutatásban a munkaerőpiac aktív résztvevői közül 50 országból 56 600 embert kérdeztek meg. (MTI)

Magyarországon a vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált - erre az eredményre jutott a Trenkwalder február első felében végzett kutatása.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság 500 versenyszférában dolgozó munkavállaló megkérdezésével végzett felmérése alapján a fizetésükkel elégedetlenek 49 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 29 százalékuk pedig 20-30 százalék közötti plusz jövedelmet tartana megfelelőnek.


Ne hagyd ki!