Az ESD cipő - mennyit költsek rá?

ESD cipő körkép és tanácsok

Az ESD cipők elengedhetetlenek bizonyos munkakörökhöz, viszont az áruk egész borsos tud lenni. Mutatjuk, mit érdemes választani!


Az ESD cipők nélkülözhetetlenek a gyárakban és minden olyan ipari létesítményben, ahol szükség lehet elektromosság elleni védelemre. Sok helyen ugyanis a víz-lepergető védőbakancs vagy a megerősített, átszúrás elleni védelemmel felvértezett talp már nem elég, mert ezeknél is nagyobb veszély leselkedik ránk: az elektromos áram vagy robbanásveszély. Az autóipar, karbantartási szektor, repülőgépipar, elektronikai ipar mind ilyen veszélyt rejthet, és ezek ellen a legjobb védelem az ESD cipő beszerzése.

Az ESD cipők tulajdonsága az, hogy az elektrosztatikus töltések leadásával a feltöltődést a minimálisra csökkentse, ezzel elkerülve az elektromos kisülést. Ahogy magyarul mondjuk, leföldel minket a cipő. Ez azért különösen fontos, mert így megelőzhető a szikraképződés, amely a robbanás egyik okozója lehet. Emellett pedig könnyebb elkerülni az alkatrészek sztatikus feltöltődéséből származó károsodást az elektronikus eszközök esetén. A gyártás során ugyanis ebből a sztatikus feltöltődésből keletkezhetnek olyan károsodások, amelyek visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak a termékben.

Amennyiben tehát robbanásveszéllyel, robbanóanyagokkal, elektromossággal vagy elektromos eszközökkel dolgozunk, az ESD cipő használata kötelező. Az ESD cipők a sztatikus elektromosságot a talpbetéten, a béléseken, a külső talpon és a talajon keresztül levezetik, így szabályozzák az elektromos töltés felhalmozódását az ember testén.

Az ESD cipők mindemellett olyan kialakítással, talpbelsővel rendelkeznek, amelyek jobban megtámasztják a gerincet, hátat, ízületeket. Az anyaga, amellett, hogy véd az elektrosztatikus kisülések ellen, lehet lélegző és légáteresztő, nedvszívó, fémmentes kialakítású. A talp lehet SRC csúszásbiztos, egy-, kettő- vagy akár háromrétegű PU/PU talpú. A hát komfortérzetét növelve megerősített sarok, illetve orrésszel, ergonomikus kialakítással rendelkező cipők az ESD cipők, hogy a maximális kényelmet nyújtsák az akár 12 órás munkavégzés és állás során is. Az ESD cipők mellé azonban minden esetben ajánlott ESD munkaruha is, így garantálva a lehető legnagyobb biztonságot!

Mennyibe kerül egy jó és megbízható ESD cipő?

Természetesen ez mindig az igényektől függ. Ha olyan gumitalpú cipőt keresünk, amely átszúrás ellen is véd, és vágás elleni a teteje, esetleg téli béléses a belseje, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Az egyszerűbb, de a szabványoknak és előírásoknak már megfelelő ESD cipők párja bruttó 15.000 forint körüli árról indul, és határ a csillagos ég.

Ha viszont egy valamin, akkor ezen nem szabad spórolni munkáltatóként. A munkavállalók biztonsága mindig elsődleges szempontot kell, hogy élvezzen, így az ennek megfelelő munkaruházat és cipő biztosítása törvényileg is elvárt, a munkáltató kötelessége.

Az ESD munkaruha

Az ESD munkaruha az antisztatikus köpenyt jelenti a legtöbb esetben, de létezik már antisztatikus póló, nadrág, pulóver, de még kesztyű is. Nem elég az, ha csak a lábunkat védjük az sztatikus töltöttség ellen, érdemes az egész testünket. A ruhák esetén az anyaghoz hozzáadott szénszál az, ami védi testünket.

A villanyszerelőknek is ESD cipő szükséges?

A villanyszerelőknek speciális, villanyszerelő bakancs használata ajánlott, ugyanis ez képes arra, hogy a nagy feszültségű áramot ne földeljük le a testünkkel. Ez utóbbi ugyanis végzetes lehet, hiszen minél nagyobb feszültséggel találkozunk, annál nagyobb károsodás éri testünket az árammal való találkozás során. A villanyszerelő bakancsok lehetnek magasszárúak de félcipők is, és az, hogy hány voltos feszültségű áramról képes megvédeni viselőjét, fel van tüntetve a leírásban. Mindig olyat válasszunk, amely kellő biztonságot nyújt a villanyszerelők számára, így ne féljünk az akár 800-1000 Voltos változatoktól sem!

Ne hagyd ki!