Ipari hűtőtartály egy sörfőzdében

Ipari hűtőtartály egy sörfőzdében

Fotó: Shutterstock

Óriási büntetést fizet a sörgyártó mérgezés miatt

Hárommillió fontra (közel 1,4 milliárd forintra) büntették a Carlsberget, miután egy brit gyárában ammóniaszivárgás miatt meghalt egy munkás.

David Chandler még 2016-ban hunyt el a cég northamptoni sörfőzdéjében. A brit munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a cég nem alkalmazott megfelelő biztonsági protokollt.

A mentősöket is el kellett látni

A Carlsberg a 2020-as bírósági tárgyaláson beismerte, hogy hibázott. A büntetést csak most szabták ki a cégre, emellett a 90 ezer fontos (több mint 40 millió forintos) eljárási költséget is ki kell fizetnie.

A balesetben Chandleren kívül egy másik munkás súlyosan megsérült, és húsz ember, köztük a sürgősségi szolgálatok munkatársai is orvosi ellátásra szorultak.

A munkavédelmi hatóság vizsgálata szerint a Carlsberg nem gondoskodott megfelelő izolációs kontrollról, amellyel megelőzhető lett volna az ammóniának való kitettség, amikor megkezdték egy kompresszor eltávolítását a hűtőrendszerből. Ekkor hirtelen nagymennyiségű ammónia szabadult fel, majd napokig tartott, mire a szivárgást meg tudták szüntetni.

Iparági szabályok

Chandler az ammónia belégzése miatt hunyt el. Legkisebb lánya akkor ötéves volt. Az elhunyt családja a bírósági döntés után közleményben azt írta, hogy a 45 éves férj és apa tragikus halála megelőzhető lett volna.

A bírósági procedúra érzelmileg kimerítő és frusztráló volt, hiszen a baleset óta nagyon hosszú idő telt el

– tették hozzá.

A brit munkavédelmi hatóság szerint az eset megvilágítja annak veszélyét, ha mérgező és gyúlékony anyagokkal való munka közben nem tartják be az iparági szabályokat.

A Carlsberg közölte:

azóta minden szükséges intézkedés meghoztunk, tanultunk a történtekből. Az egészség és a biztonság továbbra is kiemelten fontos a működési folyamatainkban.


Ne hagyd ki!