Hasznos dolog a bruttó nettó bérkalkulátor
Fotó: Shutterstock

Év eleji tisztánlátás – bruttó nettó bérkalkulátor 2023

Bér, mint viszonyítási alap. A tények ismerete szinte minden területen fontos, de még inkább igaz ez, ha a jövedelemről van szó. Tekintve, hogy a kereset lényegében minden egyéb tevékenység alapja, nem árt tisztában lenni a kijáró jussal. A bruttó nettó bérkalkulátor pár kattintással megoldja ezt.

A bérezés kérdése minden munkakör esetén meglehetősen sarkalatos pont. Már csak azért is, mert sokszor nehéz belőni azt, hogy egy-egy munkaért mekkora bér kérhető el. Erre sokszor „rásegítenek” azon hirdetések is, amelyek szinte semmilyen jövedelemre vonatkozó információt nem árulnak el azon kívül, hogy „versenyképes fizetés”. Ez persze jól megfontolt érdekük, hiszen ezzel is javítani kívánják a pozíciójukat a jövőbeli bértárgyalások során. Az álláskeresők és munkavállalók számára azonban nélkülözhetetlen a tisztánlátás ahhoz, hogy megfelelően határozzák meg a nekik kijáró fizetést.

A különböző pozíciókhoz kapcsolódó bérsávok persze számos felületen felbukkannak, így némi utánajárással máris egyszerűbb a dolog. Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a járandóságot számos különféle faktor határozza meg. A cég mérete és anyagi lehetőségei, a pozícióhoz tartozó jellemző bérsáv, a munkavállalók tapasztalata stb. Ezek mind olyan tényezők, amelyek komoly befolyással lehetnek a megkapható bérre. Ezen felül pedig természetesen ott vannak a különféle előre számolható adók és levonások, melyek fizetéstől függő mértéke a bruttó nettó bérkalkulátor 2023 verziójában is megjelenik.

Kalkuláció néhány kattintással

A bruttó nettó bérkalkulátor 2023 az előző évekhez hasonlóan egy kifejezetten egyszerű, online módja annak, hogy a két bértípus különbségét és a valós nettó járandóságot bárki kiszámítsa. Ez igazából nem is csupán az aktuálisan is dolgozó munkavállalóknak érdekes, hanem akár az álláskeresés szempontjából is könnyebbséget jelent. De miért is van ez így? Az álláskeresés folyamata során ha a bér kerül szóba, akkor az jellemzően bruttó formában történik. Ez tehát még az az összeg, melyből nem került levonásra az SZJA, más adótípusok és hozzájárulások. Tekintve azonban, hogy a munkavállaló a nettó bért kapja kézhez, nem árt tudni, mennyi az annyi.

A bruttó nettó bérkalkulátor 2023 segítségével akár már előre is könnyedén meghatározható, hogy mekkora bruttó bér számít ideálisnak. A bértárgyalások során ez nagyban megkönnyíti a kommunikációt és a munkavállaló sem kerül olyan helyzetbe, hogy esetleg rosszul mérte fel a helyzetet, vagy épp a tárgyalás izgalmában elszámolta magát. A bruttó nettó bérkalkulátor 2023 néhány kattintással bárkit kisegít az ilyen helyzetekben. A felkészültebb tárgyalópartner pedig akár jóval szebb eredményeket is elérhet, mint azt előre sejtette.

Mire lehet szükség?

A bruttó nettó bérkalkulátor 2023 lényege tehát nem más, mint hogy pár szükséges adat megadásával azonnal megmondja, hogy a beígért bruttó bérből mennyi nettó járandóságot kap kézhez a munkavállaló. Az alapvető adónemek és levonások persze a legtöbbek számára ismertek, ám a valós bér nem csupán ezekből áll össze. Mire lesz szükség a kalkulációhoz?

  • Bruttó bér:
  • a legfontosabb természetesen a bruttó járandóság megadása, hiszen ez képezi minden számítás alapját. Ez az
  • az összeg, mely a levonások és/vagy kedvezmények bázisát jelenti, így enélkül a bruttó nettó bérkalkulátor 2023 sem tud elindulni.
  • Családi kedvezmény:
  • a nettó bér kiszámításánál az is fontos szempont, hogy valaki részben vagy egészben felhasználja-e az állam által kínált családi kedvezményt, vagy épp nem kap családi pótlékot. Adott esetben ez többletet is jelenthet az alap nettó bérhez képest. Négy vagy annál több nevelt gyermek esetén pedig további kedvezmény vehető igénybe.
  • Friss házasság
  • ha két éven belüli és első házasságról van szó, a munkavállalót megilleti az ez után járó kedvezményt, mely szintén tovább növeli a nettó béralapot.
  • Megváltozott munkaképesség:
  • az adókedvezmény szempontjából ez is fontos faktor, hiszen jogszabály határozza meg az e mellé párosuló kötelező járandóságot.

A fenti adatok fényében a bruttó nettó bérkalkulátor 2023 azonnali eredményt nyújt a várható kézhez kapható bérről. Néhány kattintás és egy minimális adatbevitel pedig bárki számára egyszerűen kivitelezhető, melyért cserébe máris tisztul a kép a jövedelemmel kapcsolatban. Ez pedig akár már a bértárgyalások során is sokat segíthet. (x)


Ne hagyd ki!