Több mint 100 ezer önfoglalkoztatónak segít 219 ezer forinttal a kormány
Fotó:123RF

Kapsz 219 ezer forintot a kormánytól, ha itt dolgozol önfoglalkoztatóként

A garantált bérminimummal megegyező összeget azok a veszélyhelyzeti korlátozásokat leginkább megszenvedő 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók kaphatják meg, akik alkalmazottak híján nem voltak jogosultak ágazati bértámogatásra.


Az egyszeri támogatás mások mellett például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyítheti meg az újraindulást.

 Hol lehet jelentkezni?

Az illetékes tárca (az ITM) közleménye szerint az "Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában" főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak híján nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Mennyi önfoglalkoztatónak nyújt segítséget?   

A közlemény szerint a vállalkozások nagyobbik hányadának talpon maradását, a munkahelyek megőrzését érdemben segítette az ágazati bértámogatás. Az alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozásoknál, önfoglalkoztatóknál azonban ez az eszköz nem ellensúlyozhatta a bevételek elmaradását. A kormány ezért úgy döntött, hogy egyszeri támogatást nyújt a korábbi korlátozásokban érintett 100-120 ezer önfoglalkoztatónak, mikrovállalkozásnak.


Ne hagyd ki!