nő állásinterjún

Ennyi pénzbe kerül a nők munkahelyi egyenlőtlensége

A nemek közötti bérszakadék világszerte régóta fennálló probléma. A nők munkaerőpiaci részvétele pedig évtizedek óta változatlan, mely szerint a munkaképes korú nőknek csak mintegy fele vesz részt a piacon.


Túlképzettek, alulfizetettek

Ám ahogy a nők szépen kúsznak felfelé a vállalati ranglétrákon, a nemek közötti szakadék még szélesebbé válik. A Moody's hitelminősítő ügynökség új jelentéséből kiderült, hogy a közép- vagy felsővezetői pozíciókban a nők gyakran túlképzettek, alulfizetettek és jelentősen alulreprezentáltak.

A nők átlagosan nagyobb befektetést tesznek az oktatásba, de általában alacsonyabb szintű és rosszabbul fizetett pozíciókban helyezkednek el, és a képzettségi szintjük alatt foglalkoztatják őket

– írta Dawn Holland és Katrina Ell, a Moody's igazgatói és a jelentés szerzői.

Kevés a női vezető

Az olyan országokban, mint az Egyesült Királyság és Franciaország, a vezetői pozíciókban dolgozó nők száma 2010 és 2019 között csökkent. A nők aránya pedig nagymértékben eltér a vállalkozások típusától függően.

Az olyan iparágakban, mint a bányászat és az építőipar, ahol hagyományosan több férfi dolgozik, a vezetők kevesebb mint 20%-a nő, de már látni itt is némi előrelépést. Az egészségügyben és az oktatásban azonban ez az arány meghaladja a 60%-ot. Aggodalomra ad okot azonban az olyan gyorsan növekvő ágazatok, mint az információ és a technológia, ahol a vezetőknek csupán mintegy 33%-a nő.

A nők rendelkeznek a szükséges képzettséggel és szélesebb körű készségekkel ahhoz, hogy sikeresek legyenek ezekben a fontos ágazatokban, de még nem eléggé képviseltetik magukat a vezetésben. Ez viszont problémás lehet a jövőbeli növekedés és termelékenységnövekedés szempontjából, mivel ezek az ágazatok kulcsfontosságúak a jövő szempontjából

– tette hozzá Ell.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a nőknek árt ez a megkülönböztetés. A jelentés szerint a munkaerő-piaci részvételben mutatkozó szakadék megszüntetése és a nők vezető beosztásban való alulhasznosításának korrigálása 38 OECD-tagországban 7 billió dollárral növelné a világgazdaságot.

Miért van ez így?

A gazdasági fellendülés a foglalkoztatottak számának emelkedéséből eredne, mivel több nő lépne be a munkaerőpiacra, valamint a termelékenység növekedéséből, hiszen a hölgyek nagyobb hányada produktívabb vezetői és szakmai pozíciókban dolgozik.

A női vezetők hiányának pedig több oka is lehet. Egyes esetekben a nők azért is azonosítják magukat nehezebben vezetőként, mert nincsenek példaképeik az iparágban.

További akadályok közé tartozik a családi kötelezettségek terhe, a releváns szakmai hálózatokhoz való egyenlőtlen hozzáférés, valamint az, hogy a nőkkel szemben magasabb követelményeket támasztanak a munkahelyeken. A munkaerő-piaci részvétel és a képzettségi hiányosságok pedig szintén hozzájárulnak a nők alulképzettségéhez egyes ágazatokban.

The Conversation

Ne hagyd ki!