Jelentős béremelés a Magyar Postánál
Fotó: Shutterstock

16 ezer postai dolgozónak vastagabb lesz a fizetési borítékja

Kiegészítő béremelésre számíthat több ezer alkalmazott hamarosan a Magyar Postánál, miközben a német posta magyar alkalmazottakat toborzott a közelmúltban.


Duplán emelkednek az idén a bérek a Magyar Postánál

A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt kialakult bértorlódás kezelésére béregyeztetést kezdeményezett a munkáltatónál a Postás Szakszervezet még február elején – írja weboldalán a Magyar Posta.

A tárgyalások eredményeképpen átlagosan 5,3 százalékos bérfejlesztésben lesz része az alkalmazottak mintegy kétharmadának, körülbelül 16 ezer embernek. Az emelés elsősorban a végrehajtási területen dolgozókat érintheti. Az érintettek március 1-jétől lesznek jogosultak a megemelt bérre.

A közlemény szerint a mostani béremeléssel a Magyar Posta nagyjából 3 milliárd forinttal többet, azaz körülbelül 13 milliárd forintot fordít idén az alapbérek fejlesztésére. Emlékeztetnek továbbá arra is, hogy január elsejével átlagosan 9 százalékkal már emelkedtek a dolgozók bérei az előző évhez képest.

Álomfizetést kínál a posta ( a német) 

Egyre nagyobb lehet az igény a postások munkájára, hiszen a német posta már magyarokat is toborzott a közelmúltban. Néhány hónapja írtunk róla, hogy havi 757 ezer forintot kínál a Deutsche Post a lehetséges magyar munkavállalóknak egy Facebook-hirdetésben. A feladat levelek, illetve maximum 31,5 kg-ig csomagok kiszállítása járművel vagy esetleg gyalog. A heti munkaidő 38,5 óra, de olykor szombaton is dolgozni kell. A Deutsche Post vállalta, hogy a Magyarországról érkezőknek segít a kiutazásban, illetve a szálláskeresésben.

A felajánlott óradíj bruttó 14,06 euró, csaknem ötezer forint. Ez havonta bruttó 2165 eurót jelent, ami nagyjából 775 ezer forintnak felel meg. A hirdetésben kitérnek arra is, hogy a munkavégzés igény szerint egész Németország területén lehetséges, de feltétele egy minimum B1 szintű német nyelvtudás és jogosítvány, emellett persze elvárás a rugalmasság és az elköteleződés is.

A német mellett a Magyar Posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Pár éve konkrét bérekkel toboroztak, akkor nettó 300 ezer forintot ígértek a kézbesítőknek egy nyomtatott hirdetésben.

Ne hagyd ki!