Nem kell szakképesítés a vendéglőben dolgozó szakácsnak, villámgyorsan visszavonták a rendeletet
Fotó: Shutterstock

Villámgyorsan visszavonták a vendéglátósok életét megkeserítő rendeletet

A Magyar Közlönyben kedden, késő este jelent meg a rendelet, amelynek értelmében a cukrászoknak, szakácsoknak mégsem kell szakképesítés ahhoz, hogy vendéglőben dolgozhassanak. Az előírást a szakma nagy része betarthatatlannak nevezte ebben a munkaerőhiányos időszakban, erre reagált az innovációs minisztérium.


Ez gyors volt

Pár napja derült ki a cukrászok és vendéglátósok számára, hogy egy már szeptember 1-je óta érvényes miniszteri rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ezt a szakma túlnyomó része betarthatatlannak tartotta. A minisztérium, bár szakmai szervezetekkel történt konzultációra hivatkozott, „az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve" gyors módosítást ígért.

Az új szabály

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként" szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás a következőkre: „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok" készítése.

Ezen kívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni.

Mindez már szerdától érvényes. Mindebből a hvg.hu értékelése szerint feltételezhető, hogy akik szeptember 1-től 40 napon át (sok esetben tudtukon kívül) megszegték a most megváltoztatott rendeletet, azokon ezt nem fogják számon kérni.


Ne hagyd ki!