Fél évig még emelt összeget utalhat a munkáltató, ám nagy kérdés, mikortól kell az új adóterhet bevállalnia?

Mennyit utalhat a munkáltató?

A koronavírus miatt 2021. január 1. és 2021. június 30. között az éves rekreációs keretösszeg 800 ezer forint lehet. Ebből szállásra 400 ezer, vendéglátásra 265 ezer, szabadidős tevékenységre pedig 135 ezer forint fordítható. 2021. július 1-től az összeghatár változik: a munkáltató 450 ezer forintot utalhat, amiből szállásra 225 ezer forint, vendéglátásra 150 ezer forint, szabadidős tevékenységre pedig 75 ezer forint használható fel.

Hogyan adózik?

A NAV szerint a SZÉP kártyára utalt összegek utáni adókötelezettséget a kifizetés pillanatában élő szabályok szerint kell megállapítani. Így aztán, ha a munkáltató az első féléveben utal, akkor a pandémia miatt 2021. június 30-ig nem kell még szociális hozzájárulási adót sem fizetnie. A második féléves juttatásoknál azonban figyelembe kell venni az első féléves utalásokat. Ha dolgozó június 30-ig kimerítette valamely II. féléves – 450 ezer forintos – limitjét, vagy többet töltöttek fel a SZÉP-kártyájára, vagy valamelyik alszámla egyedi plafonját elérték, úgy július 1-jétől béren kívüli juttatásként már nem, csak egyes meghatározott juttatásként számolható el a feltöltés.

Szakképzési hozzájárulás???

Január1-től a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapjával. Emiatt az egyes meghatározott juttatásokat (ilyen a SZÉP-kártya összeghatárok feletti feltöltése is) és a béren kívüli juttatásokat is terheli a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. Nagy kérdés azonban, ezt mikortól kell megfizetni, a szabályozás ugyanis nem egyértelmű. Ilyen esetben az a legjobb, ha biztos, ami biztos alapon január 1-től ezt megfizetik a munkáltatók, majd július 1-től a szocho-t is leróják mellé.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!