Home office

A koronavírus elterjedésével jelentősen átalakult az életünk, amiből a munka világa sem maradt ki. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a megváltozott körülmények között milyen esetekben tarthatunk igényt a táppénzre? A Deloitte segítségével összefoglaljuk a válaszokat.


Igazolt fertőzés, ez a legegyértelműbb helyzet. Ebben az esetben az érintett dolgozó házi karanténba kerül. A főszabály szerint ilyenkor mentesül a rendelkezésre állási kötelezettség alól, magyarul nem kell dolgoznia. Ebben az esetben olyan, mintha átlagos betegség miatt lenne távol, így a munkavállaló jogosult táppénzre a karantén teljes időtartamára, aminek összege a táppénzalap 50 vagy 60 százaléka.

Orvosi besorolástól függően az érintett alkalmazott elmehet betegszabadságra, ekkor a távolléti díj 70 százalékára lesz jogosult.

Abban az esetben, ha lehetőség van otthoni munkavégzésre, és a munkavállaló olyan enyhe tünetekkel küzd, ami mellett még el tudja látni a feladatait, akkor változás nélkül folytathatja a munkáját.

Érintkezés egy fertőzöttel

Sokakkal előfordult, hogy bár semmilyen tünete nem jelentkezett, a kontaktkutatás folyamán kiderült, hogy igazoltan fertőzött emberrel került kapcsolatba, aminek következtében biztonsági okokból hatósági karantén alá került ő is. Ha megoldható, akkor ebben az esetben is gond nélkül folytathatja a munkáját otthonról. Amennyiben erre nincs lehetősége, akkor a jogszabályok értelmében keresőképtelennek minősítik, amire jár a táppénz.

Utazási következmények

Noha utazási korlátozások vannak érvényben, mégis előfordulhat, hogy valakinek halaszthatatlan dolga akad külföldön. Amikor visszatér az országba, várni fogja a karantén. Ha lehetősége van home office-ból dolgozni, akkor nem kell aggódnia az anyagiak miatt, ellenkező esetben viszont nehéz helyzetben találhatja magát. A jogszabályi rendelkezés alapján ugyanis a külföldről hazatérők a kötelező karantén ellenére nem minősülnek keresőképtelennek, tehát nem lesznek jogosultak táppénzre.

Különleges esetek

Nézzük először azt a példát, amikor nem lehetséges a home office, viszont biztonsági (vagy egyéb) okokból hazaküldik a munkavállalót. Ilyenkor a munkáltató fizetett, vagy fizetetlen szabadságot adhat ki. Utóbbi esetén a munkavállalónak nem lesz biztosítása az érintett időtartam végéig. Ebben esetben az egészségügyi ellátásunk megmaradásának érdekében érdemes a TB fizetési kötelezettségét bejelenteni, és a havi 8 ezer forintos járulékot (napi 270 forint) befizetni erre az időszakra. Ezt az összeget a munkavállaló átvállalhatja, de ez csak a jószívűségén fog múlni.

A kisgyermekes szülők helyzete sem túl rózsás. Mivel az iskolák is korlátozások alá estek, így sok gyereknek kellett otthon maradnia, ami a kisebbek esetén szülői felügyeletet igényel. Az ebben érintett szülőknek három lehetőségük van. Ha a munkáltató megengedi, akkor dolgozhatnak home office-ból. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor marad az előbb taglalt két lehetőség, azaz a fizetett, vagy a fizetetlen szabadság. Utóbbi esetében ne feledjük a biztosítás befizetését!


Ne hagyd ki!