A Tesco egyik üzlete, a homlokzaton a cég logója látható, bevásárlókosarak, bankautomaták vannak a bejárat előtt
Fotó: Shutterstock

1600 munkahelyet szüntet meg a Tesco Nagy-Britanniában

A kiskereskedelmi áruházlánc a vásárlói szokások megváltozásával, a költséghatékonysággal és a folyamatok optimalizálásával indokolta döntését.Hidegzuhany

A Tesco bejelentette, hogy egyes nagy -britanniai üzleteiben megszünteti az éjszakai polcfeltöltést, helyette a dolgozóknak a nappali munkavégzésük során kell pótolniuk a termékeket. A változás nagyjából 36 nagy és 49 kisboltot érint. Emellett további 36, benzinkúttal rendelkező áruházában átalakítja a töltőállomásokat, amelynek eredményeképp éjszakánként önkiszolgálóként fognak üzemelni a kutak, így ezeken a helyeken szintén megszűnik az éjszakai műszak.

A vállalat tájékoztatása szerint nagyjából 1600 munkahely fog megszűnni a változtatások miatt.

A hír egy nappal azután érkezett, hogy a Tesco bejelentette, bezárja Jack's nevű diszkontüzleteit, illetve 315 üzletében felszámolja a hús-, hal- és csemegepultokat.

Még nincs vége

A kiskereskedelmi lánc évek óta gőzerővel azon dolgozik, hogy teljesen átstrukturálja és optimalizálja működési folyamatait, hogy versenyképes maradjon és felvegye a ritmust a vásárlói igények változásával, amelyek a pandémia alatt rendkívüli módon felgyorsultak. Ezek függvényében annyira nem meglepő a vállalat döntése, illetve hasonló lépésekre lehet számítani a közeljövőben a Tesco riválisaitól, így az Alditól és a Lidltől is.

A piaci állapotokat tekintve a szupermarket lépése indokolt, az ágazati szereplőknek egyre nagyobb kiadásokkal kell kalkulálniuk: a nyersanyag- és fuvarköltségek napról-napra nőnek, továbbá a bérigények is egyre nagyobb terhet rónak rájuk.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Tesco a következő három év során összesen több mint egymilliárd fontot akar megtakarítani az infláció ellensúlyozása és a versenyképesség megőrzése érdekében.

A bejelentés hidegzuhanyként érte a dolgozókat, a vállalat azonban biztosította őket, hogy lehetőségeihez mérten új munkalehetőséget kínál az érintetteknek. A cégnél jelenleg 3000 betöltetlen pozíció van.

Minden bizonnyal a versenytársak is kapva kapnak az alkalmon. A Lidl például 2023-ig csak Nagy-Britanniában 850-ről 1000-re akarja növelni üzletei számát, így rengeteg új alkalmazottra lesz szüksége.

Ne hagyd ki!