Mosolygós, elegánsan öltözött fiatal üzletember örül a sikerének

Mennyit számít a kellemes megjelenés az üzleti világban?

A külső megjelenés rendkívül fontos, hiszen mindenki ez alapján alakítja ki első benyomását a másik emberről. Legyen szó szülői értekezletről, orvosi váróról, randevúról vagy tárgyalásról, az ember rögtön elhelyezi valahová a fejében a másikat – csak és kizárólag a megjelenése alapján. Mire figyeljünk, ha pozitívan akarunk feltűnni mások előtt?


Számít a külső az üzleti világban? 

A külső mindenhol számít: már az óvodában is csúfolódás tárgya a gyerekeknél, ha társuk nem úgy van felöltözve, vagy nem olyan minta van a pólóján, ami éppen népszerű. Ez az iskolában is elkíséri az embert, így megtanulja, hogy ha azt akarja, hogy elfogadják, alkalmazkodnia kell egy bizonyos megjelenési normához. Ilyenkor kerülnek elő az éppen divatosnak mondott ruhák, a sminkelés vagy éppen a fogszabályozás.

Ugyan egy idő után ez lazul, és lázadunk a normálisnak mondott ellen, vannak bizonyos társadalmi elvárások, amiket nem merünk áthágni. Ez az üzleti élet esetében különösen igaz, és ennek számos oka van.

  Profikhoz méltóan

A jó megjelenés rendkívül fontos egy üzleti partnerrel való tárgyalási helyzetben, de akkor is, ha egy ügyféllel találkozunk. A megfelelő öltözet azt sugallja, hogy van ízlésünk, és hogy megfizetjük a drágább darabokat is. Természetesen nem a hivalkodás a cél, de bátran mutassuk ki, ha nagyobb összeget fektetünk be valamibe, legyen az irodai bútor, autó vagy ruhanemű – hiszen ezzel is azt mutatjuk, hogy nem spórolunk, így a tárgyalópartner is tudni fogja, hogy jó helyen van.

A megnyerő ápoltság

Az ápoltság minden esetben alapvető kellene, hogy legyen, hiszen ezzel arról biztosítjuk ügyfeleinket vagy partnereinket, hogy magunkra is szánunk időt, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a legjobb oldalunkat mutassuk.

A tiszta ruházaton, rendszeres tisztálkodáson és különböző illatosító kozmetikumok használatán túl akár odáig is elmehetünk, hogy a megnyerő külső érdekében megfontoljuk a fogszabályozást, vagy akár a plasztikai beavatkozásokat is. Természetesen nem elvárás, hogy számunkra idegen külsőt kölcsönözzünk magunknak, hiszen lerí rólunk, ha feszengünk. De ha számunkra is kényelmes külsővel lépünk fel, az nagy előny. A másik fél ugyanis jogosan gondolhatja, hogy aki magával szemben maximalista, az az ügyeit is hasonlóképpen intézi.

Csatolt részek

Ha mi magunk elégedettek vagyunk külsőnkkel, érdemes átgondolni, hogy ,,tartozékaink” megjelenése is megfelelő legyen. Milyen tollal írunk alá, milyen táskával megyünk, milyen a telefonunk vagy az autónk? Nem az a cél, hogy mindenből a legdrágábbat vásároljuk, hiszen visszaüthet, ha minden tárgyunk luxusmárka. Ugyanakkor tény, hogy egy műanyag, tízes csomagban kapható toll más benyomást kelt, mintha egy szépen csillogó darabbal írnánk alá.

Mire figyeljünk oda?

Az alapvető ápoltság testünk minden részére vonatkozik. A rendszeres fürdésen túl ügyeljünk hajunkra, körmeinkre és – a férfiak esetében – szőrzetünkre is! Különös figyelmet igényel a fogaink ápolása: ha sárgák és fogkövesek, nem lesz jó rólunk az első benyomás, ha leheletünket egy méterről érzi a tárgyalópartner, akkor pedig bizonyosak lehetünk benne, hogy olyan ,,polcra” kerülünk, ahonnan nehéz lejutni.

A szájhigiénia nem áll meg a fogápolásnál és a fogorvos rendszeres látogatásánál: az is igényességünket mutatja, ha fogaink fehérek és egyenesek. Ha zavar fogaink állapota, meggondolhatjuk, hogy belevágjunk a fogszabályozásba, ugyanis manapság nem csak gyerekkorban kezelhető a probléma. Érdemes utánanézni, hogy hogyan működik a felnőtt fogszabályozás!

Öltözz álmaid állásához!

Ha szeretjük munkánkat, talán nem esik nehezünkre öltözékünkkel is reprezentálni hivatásunkat és saját magunkat. Home office esetében könnyű dolgunk van, és a színészek is rendkívül változatosan öltözhetnek, ám vannak olyan szakmák, melyek esetében megvannak a kötelező darabok. Az elegáns öltözet színe jellemzően a sötétkék vagy a fekete, férfiaknál kötelező az ing és a nyakkendő, hozzá nadrág és zakó, míg a nőknél a blúz, a blézer és a szoknya, esetleg nadrág az elfogadott, ,,tárgyalóképes” öltözet.

Ne feledkezzünk meg a harmonikus öltözködésről se! A cipő, a zokni és a táska színe ne üssön el ruhánk színétől! Ha az összkép igényes, biztosak lehetünk abban, hogy partnerünk szemében is megfelelően reprezentáljuk munkánkhoz való hozzáállásunkat.

Gondoljunk csak bele! A jó megjelenés valójában befektetés is: azáltal, hogy az ügyfél vagy tárgyalópartner látja, hogy magabiztosan hordjuk az elegánsabb darabokat, és mi magunk is ápoltak vagyunk, félig már meg is nyertük magunknak.

Ne hagyd ki!