Kevésbé köti le a fiatalokat a Facebook, de még mindig népszerű a TikTok és az Instagram
Fotó: Shutterstock

Kiugróan sok magyar látogatja a közösségi platformokat

10-ből 9 magyar használt internetet legalább egyszer egy héten a 16-74 éves korosztályban tavaly. Ez nem kiemelkedő adat európai összehasonlításban. Viszont a közösségi média használatában Európa élmezőnyéhez tartozunk.


Megvizsgálták az uniós állampolgárok internethasználati szokásait

Az Eurostat egyik frissen publikált kutatása rávilágít az európaiak internethasználati szokásaira. A statisztikákból kiderül, hogy a 16–74 éves lakosság hány százaléka használt valamilyen közösségi platformot a felmérést megelőző három hónapban. Ebben az összehasonlításban a kontinens élmezőnyéhez tartozunk, hiszen csak négy ország előz meg minket. Így néz ki a sorrend az első helyeken:

  • Izland (93 százalék),
  • Norvégia (88 százalék),
  • Dánia (85 százalék),
  • Ciprus (79 százalék),
  • Magyarország (77 százalék),

az Unió 27 tagországának átlaga pedig 57 százalék.

Magyarországot területi lebontásban vizsgálva Budapesten a lakosok 84 százaléka aktív közösségimédia-használó. A sorban utána Pest megye és a Közép-Dunántúl (78 százalék), a Dél-Alföld (76 százalék), a Dél- és Nyugat-Dunántúl (75 százalék), valamint az Észak-Alföld és Észak-Magyarország (74 százalék) következik.

Kevesebbet facebookoznak a fiatalok, de népszerű a TikTok és az Instagramm

Más kutatásokból az is kiderül, hogy a Z-generáció tagjai nagyon aktív internethasználók, azonban a Facebookkal egyre kevesebben foglalkoznak. A 13-17 éves korosztálynak például csak a 32 százaléka használja az oldalt napjainkban, amíg a 2014-2015-ös években az ilyen idős fiatalok 71 százaléka volt aktív felhasználója.

A tinédzserek számára már nem értékes felület a Facebook, mivel ötnél is több, nagy elérést biztosító és végtelen görgetést kínáló közösségi platform közül választhatnak. Mindegyiken aktívan jelen lenni pedig nem fenntartható számukra, ezért a legkevesebb értéket adó felületet hanyagolják. A Z-generációtól továbbá már távolabb áll az átlagos Facebook-felhasználók kultúrája

- nyilatkozta Jules Terpak, digitális kultúrával foglalkozó Z-generációs tartalomkészítő.

A Facebook testvéroldalának az Instagramnak (a Meta egyik másik szolgáltatása) a népszerűsége azonban továbbra is töretlen a tinédzserek körében. A korcsoport 62 százaléka aktív felhasználója, amíg a 2014-2015-ös felméréskor 52 százalék volt ez az arány.

Emellett a TikTok-ot a 67 százalékuk használja, a Snapchatet pedig 59 százalékuk nyomkodja, ezért nem meglepő, hogy a korosodó platformok egyre több funkciót próbálnak ezektől a felületektől átmásolni.


Ne hagyd ki!