Auckland lett a világ legélhetőbb városa

A világ másik felére kell utaznunk a legélhetőbb városba

Az Economist Intelligence Unit 140 várost vizsgált olyan tényezők alapján, mint a stabilitás, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. Idén az új-zélandi Auckland bizonyult a világ legélhetőbb városának – írja a BBC.


Az élhetőségi toplistán jelentős változások történtek, melyek a koronavírus-járványnak köszönhetők. Az európai versenyzők rosszabbul teljesítettek, míg az ausztrál, a japán és az új-zélandi városok előkelőbb helyekre tettek szert, mint tavaly. Ez nem meglepő, hiszen a szigetországi városok sokkal jobban és hamarabb alkalmazkodtak a járványhoz, kordában tartották a vírus terjedését, így enyhébb korlátozásokat kellett bevezetniük. Auckland-et a sorban Oszaka, Adelaide, Wellington és Tokió követi. Magyar város nem került be a top tízes listába.

Európa rosszabbul teljesít

Az európai városok viszonylag lassan haladtak az oltási kampányokkal, így szigorú korlátozásokat kellett bevezetniük, melyek negatívan hatottak a megítélésükre. Bécs például évek óta vezette a listát, idén azonban visszaesett a 12. helyre. A legdurvábbnak Hamburg esete bizonyult. A német város idén a 47. helyet foglalja el. Ez azt jelenti, hogy 34 helyet rontott a tavalyi besorolásához képest. A kontinensünk rossz teljesítményét nagyban befolyásolta a kórházak leterheltsége is.

Míg az élbolyban nagy volt a mozgolódás, addig a sereghajtók esetében nem történtek túl nagy változások. Damaszkusz bizonyult a legélhetetlenebb városnak, a szíriai polgárháború miatt. Az utolsó helyezetteket jellemzően valamilyen konfliktus sújtja.

A 10 legélhetőbb város 2021-ben:

 1. Auckland, Új-Zéland
 2. Oszaka, Japán
 3. Adelaide, Ausztrália
 4. Wellington, Új-Zéland
 5. Tokió, Japán
 6. Perth, Ausztrália
 7. Zürich, Svájc
 8. Genf, Svájc
 9. Melbourne, Ausztrália
 10. Brisbane, Ausztrália

A 10 legélhetetlenebb város 2021-ben:

 1. Damaszkusz, Szíria
 2. Lagos, Nigéria
 3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
 4. Dakka, Banglades
 5. Algír, Algéria
 6. Tripoli, Líbia
 7. Karacsi, Pakisztán
 8. Harare, Zimbabwe
 9. Douala, Kamerun
 10. Caracas, Venezuela

Ne hagyd ki!