Vászonzsákok dollár felirattal
Fotó: Shutterstock

Először van ázsiai a világ három leggazdagabb embere között

Gautam Adani már eddig is Ázsia leggazdagabb embere volt, most viszont a világ harmadik leggazdagabb emberévé vált.


Az indiai üzletember Bernard Arnault helyét vette át a dobogó legalsó fokán. Arnault az LVMHF vezetője, amely más luxsmárkák mellett például a Louis Vuitton tulajdonosa.

Pandémia és szén

A Bloomberg milliárdos indexe szerint ázsiai üzletember még sosem került a világ három leggazdagabbja közé. Az első továbbra is Elon Musk 251 milliárd dollárral, a második pedig Jeff Bezos 153 milliárd dollárral. Adaninak erre a hétre 137 milliárd dollárra duzzadt a vagyona, vagyis már mindössze 16 milliárd választja el az ezüstérmestől.

A legtöbb milliárdoshoz hasonlóan a pandémia idején Adaninak is szépen fialt a vagyona. Az Adani Group névadó alapítója számtalan céget igazgat: kikötőktől az űrig, a napenergiától a szénig sok területen van érdekeltsége.

A járvány kezdete óta exponenciálisan nőtt a vagyona, miután a befektetők úgy látták, hogy az indiai kormány által kijelölt fő fejlesztési területeteken képes lesz jelentős növekedést produkálni. Adaninak ugyancsak jól jött a váratlan, felfokozott globális érdeklődés a szén iránt, amely az elmúlt hónapokban erősödött igazán.

Van, aki szétosztja

Adani még februárban maga mögé utasította Mukesh Ambanit, India és Ázsia korábbi leggazdagabb emberét.

Az is megágyazott gyors felívelésének, hogy a felső egy százalék néhány tagja lemondott vagyonának egy részéről.

Júliusban a Microsoft társalapítója, Bill Gates jelentette be, hogy 20 milliárd dollárt utal át a róla és volt feleségéről elnevezett alapítvány javára. Egyben megerősítette korábbi kijelentését, miszerint szándékában áll lekerülni a világ leggazdagabbjait tömörítő listákról. Gates a Bloomberg szerint még így is a világ ötödik legbefolyásosabb embere, 117 milliárd dollárnyi költenivaló pénzzel.

Adani új területeken is terjeszkedik: a múlt héten jelentette be, hogy átvenné a New Delhi televíziót (NDTV), amely India egyik befolyásos tévécsatornája.

Adani május elején került be a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők elit társaságába, akkor itt írtunk kalandos élettörténetéről.

Ne hagyd ki!