Kansas látképe lovasszoborral
Fotó: Shutterstock

Ezek a világ legjobb városai egy távmunkás kiruccanásra

A távmunka egyre szélesebb körű elterjedésével már úgy is lehet járni vakációzni, ha nem veszünk ki szabadságot. Összeállították a listát, melyek a világ legjobb városai a munka utáni városnézésre és kikapcsolódásra. Vannak hozzánk igen közeliek is.Az Icelandair arra jutott: a világon Kansas a legjobb hely arra, hogy egy időre áthelyezzük a távmunka-székhelyünket otthonról egy másik városba.

Szempontok

A Missouriban lévő város a barbecue-ról, a jazzről, valamint arról híres, hogy több szökőkútja van, mint Rómának. Van itt neves művészet múzeum, stadion és vidámpark, valamint pezsgő belváros.

A 115 városból álló listát egyrészt turisztikai vonzerő alapján állították össze, másrészt azt vizsgálták, hogy a hely mennyire alkalmas úgynevezett „lassú” utazásra. Foglalkoztak még az egyes városokat jellemző életminőséggel, például a megélhetési költségekkel, biztonsággal, egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréssel; környezeti tényezőkkel, úgymint zaj- és fényszennyezettséggel, levegőminőséggel; a távmunkához szükséges infrastruktúra minőségével. Emellett az ENSZ boldogsági jelentését is figyelembe vették a végső sorrend kialakításánál, amelynek első tíz helyezettje a következő:

  1. Kansas, USA
  2. Bécs, Ausztria
  3. Wellington, Új-Zéland
  4. Koppenhága, Dánia
  5. Edinburgh, UK
  6. Victoria, Kanada
  7. Perth, Ausztrália
  8. Frankfurt, Németország
  9. Brisbane, Ausztrália
  10. Helsinki, Finnország

Lassíts a tempón

A „lassú” utazás a kapcsolatokat helyezi előtérbe, legyen az helyi emberekkel, üzletekkel, kultúrával, étellel, illetve fontos, hogy a felfedezett helyeket olyan állapotban kell hagyni, hogy az utánunk következő utazók is élvezni tudják. A „lassú” utazás során, ahogy azt a neve is mutatja, lényeges rászánni az időt a környezet felfedezésére, megfelelő tudatossággal.

Az Icelandair azt javasolja a távmunkás utazóknak, hogy kapcsolódjanak a természettel, maradjanak aktívak, és alkalmazzák a mindfulness-technikát a vakáció ideje alatt is. A munkanapokon is tartsanak nyúlfarknyi szüneteket a kütyüktől távol.

Itt írtunk arról, hogy a távmunka elterjedésével a lakhatás decentralizációja az új trend.

The Conversation

Ne hagyd ki!