Fogszabályozással szép szabályossá tehetjük fogsorunkat, módosíthatjuk harapásunkat és gyerekkorban sikeresen kezelhetünk jó néhány fejlődési rendellenességet. Ám az kevéssé köztudott, hogy közben még a fogak élettartamának is jót teszünk.A fogszabályozásról a legtöbb embernek a tini korban felhelyezett készülékek jutnak eszébe, amellyel a keszekuszán nőtt fogakat lehet ráncba szedni. Ez valóban gyakran megesik, ám a fogszabályozás sok más problémára is megoldást jelenthet.

Talán az egyik legfontosabb, hogy a szabályos fogsor „leveszi a terhet" a metszőfogakról és szemfogakról, mivel a harapás során fellépő erők kiegyenlítődnek. Így kevésbé terhelődik a fogágy, és elkerülhetők vagy visszaszoríthatók a parodontológiai problémák. Ez pedig nem lebecsülendő! A felnőttkori fogvesztés egyik vezető oka ugyanis a fogágybetegség – ami tulajdonképpen a fogágy szöveteinek krónikus gyulladása.

Fogszabályozásra már igen korán, akár 3-5 éves korban is sor kerülhet. A közhiedelem szerint akkor érdemes a gyereket fogszabályozó szakorvosnak megmutatni, amikor az összes tejfoga kiesett. Ez azonban tévhit, ráadásul az utolsó tejfogak sokszor csak 16-18 évesen esnek ki – eddig semmiképpen nem érdemes várni! Minél korábban orvosolják ugyanis az állkapocs nem ideális fejlődését, annál jobb. A kora gyerekkori rossz szokások, például a nyelvlökéses nyelés miatt előreálló fogakat is annál hatékonyabban lehet kezelni, minél korábban elvisszük a gyereket egy szakemberhez.

Az Uniklinik fogászat tanácsai

Az Uniklinik fogászat fogorvosai például azt ajánlják, hogy ha nincs semmilyen probléma a gyerek fogaival, akkor 7 éves korában vigyük el egy ellenőrzésre, ám ha a fogak vagy az állkapocs rendellenes fejlődésének legkisebb gyanúja is felmerül, akár pár éves korban is megmutathatjuk gyermekünket egy fogszabályozási szakembernek.

A fogszabályozásban az a jó, hogy nincsenek életkorbeli korlátok. 1 évesen ugyanúgy működik, mint 100 éves korban, noha igaz, hogy minél magasabb számmal fejezhető ki a páciens életkora, annál lassabban érhető el ugyanaz az eredmény. De elérhető, és ez a lényeg! Bármilyen életkorban végezzük el a kezelést, igaz lesz az az állítás is, hogy egyúttal sokat tettünk azért, hogy fogaink még tovább megmaradjanak.

Meg\u0151rizni a fogak \u00e9ps\u00e9g\u00e9t

Fotó:Uniklinik

A szép szabályos fogsor terheli ugyanis legkevésbé az állkapocs szöveteit – erről már volt szó. A másik jelentős tényező, hogy a rendezett fogakat a legkönnyebb tisztítani. Több lepedéket tudunk lesikálni a fogkefével, könnyebben dolgozhatunk a fogak közötti réseket megtisztító fogselyemmel, és kisebb az esélye annak, hogy az ételmaradék úgy szorul be egy fog alá vagy két fog közé, hogy azt sem fogkefével, sem egy fogköztisztító eszközzel nem tudjuk kiszedni.

A tiszta fogak pedig tovább élnek, mint azok, amelyeket folyamatosan elborít a lepedék. A fogorvosok mindig arra figyelmeztetnek, hogy a fogak egészsége nagyrészt attól függ, mennyire mosunk jól fogat. A lepedék ugyanis egy baktériumtanya, ami elhanyagolva olyan káros folyamatokat indíthat be, mint a fogszuvasodás, az íny gyulladása, a fogtályog vagy a parodontitis.

Mi a tanulság?

Tanuljunk meg jól fogat mosni, és ha fogorvosunk bármilyen okból fogszabályozást javasol, bólintsunk rá.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!