Az előrejelzések szerint elképesztő növekedés várható az emberiség által előállított adatmennyiségben a következő 5 évben.


Ha valami egyszer beindul, nincs megállás. Erre az egyik legjobb példa az internet világa és az előállított adatok mennyisége. A vírus hatásra ezen a területen is robbanásszerű növekedés volt tapasztalható. Az elmúlt évben 64200 milliárd gigabyte-nyi adatot hoztak létre, illetve másoltak le globálisan. 2020 és 2025 között az emberiség valószínűleg kétszer annyi adatot fog generálni, mint ami jelenleg létezik, írja a Világgazdaság az IDC kutatócég előrejelzéséről.

Nem a legjobb irány

Jogos a kérdés, hogy hol tárolják ezeket az adatokat, van-e egyáltalán elég hely? Tavaly globálisan 6,7 zettabyte (6700 milliárd gigabyte) volt az emberiség tárolási kapacitása. Ebből is látszik, hogy a 2020-ban létrehozott adatmennyiség csupán 2 százaléka került tárolásra. Számos adatot fogyasztási céllal hoznak létre, sokszorosítják, vagy éppen felülírják, így jön ki a matek.

Egyre több adatot hozunk létre, amihez egyre kevesebb táróló készül, ergo az évek előrehaladtával folyamatosan kevesebb információ kerül mentésre. A szakértők szerint ez rossz irányzat, mégpedig az alábbiak miatt:

  • a digitális ellenállóképesség megteremtéséhez szükségesek az adatok
  • a cégeknek információra van szükségük az ügyfeleikről, partnereikről, alkalmazottjaikról, hogy megfelelően kialakíthassák a vállalati kultúrát és a felhasználói élményt
  • innovatív megoldásokat adatok nélkül nem tudnak majd kidolgozni a vállalatok
A két legtöbb adatot termelő szegmens az IoT (dolgok internete) és a közösségi média lesz.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!