Magyar tulajdonba kerülhet a Vodafone
Fotó: Shutterstock

Teljesen magyar kézbe kerülhet a Vodafone Magyarország

A 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde oldalán bejelentette, hogy a Corvinus Zrt. által képviselt magyar állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-val, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.százszázalékos részvénycsomagját.


A tranzakció értéke 715 milliárd forint. A tájékoztatás szerint az akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone-nak, míg a magyar állam részesedése 49 százalék lehet. A tervezett tranzakció a Vodafone átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően, 2022 végéig zárulhat.

A gazdaságfejlesztési miniszter is megerősítette, hogy a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében. A minisztérium közleménye szerint a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a média szektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat.

A tájékoztatás szerint ennek érdekében, a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között.

A miniszter úgy értékeli, hogy a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését.

Az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, egyben kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújtson a közel 4 millió lakossági és vállalati ügyfele számára.

Ne hagyd ki!