A komoly fagyok miatt egyre több a kátyú, ami komolyan károsíthatja a gépjárművünket. Ha körültekintőek vagyunk egyszerűen kaphatunk kártérítést.

Kihez forduljunk?

Ha megtörtént a baj, az illetékes útkezelőnél kell jelentkezni. Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Zrt., lakott területen belül pedig a helyi önkormányzat. Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. Az illetékes, ezeken kívül a kerületi önkormányzat. Fontos tudni, ha úthibára figyelmeztető tábla van az útszakaszon, akkor kártérítés alapból nem jár.

Dokumentáljunk!

Kártérítésre csak akkor van esély, ha megfelelő dokumentációval bizonyítani tudjuk, hogy jogos az igényünk. A helyszínt nem szabad elhagyni, mert hatósági jegyzőkönyvet csak így tudunk szerezni. Készítsünk minél több fényképet a kátyúról és a sérülésről is, méghozzá úgy, hogy a helyszín azonosítható legyen! Ha lehet, szerezzünk tanúkat és kérjük el az elérhetőségüket. Amíg megjön a kártérítés, őrizzük meg a sérült alkatrészeket is.

Véd a kátyúbiztosítás

Ez évi 2-3 ezer forint, casco vagy kötelező biztosítás mellé is megköthető, de van olyan biztosító, ahol önállóan is elérhető. Casco mellé különösen fontos lehet, hiszen a kátyú okozta kár általában kisebb az önrésznél. A kátyúbiztosítás előnye, hogy kár esetén nagyobb eséllyel kaphatunk kártérítést, ráadásul a figyelmeztető táblával ellátott utakon bekövetkezett kárunkat is megtéríti. Az ügyintézés is kényelmesebb, hiszen elég a biztosító felé bejelentést tenni, bár a megfelelő dokumentációra ez esetben is szükségünk lesz.

Ha jön a kátyú…

Minél jobban csökkentsük a sebességet! Amikor viszont a kátyúba érkezünk, már nem kell fékezni. Ha ugyanis a gumi fékezetlenül halad át az úthibán, kisebb erőhatás éri az abroncsot, a felnit és a futóművet. Különösen vigyázzunk a pocsolyáknál, mert nem láthatjuk, milyen mély kátyút töltött fel a víz.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!