A komoly fagyok miatt egyre több a kátyú, ami komolyan károsíthatja a gépjárművünket. Ha körültekintőek vagyunk egyszerűen kaphatunk kártérítést.

Kihez forduljunk?

Ha megtörtént a baj, az illetékes útkezelőnél kell jelentkezni. Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Zrt., lakott területen belül pedig a helyi önkormányzat. Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. Az illetékes, ezeken kívül a kerületi önkormányzat. Fontos tudni, ha úthibára figyelmeztető tábla van az útszakaszon, akkor kártérítés alapból nem jár.

Dokumentáljunk!

Kártérítésre csak akkor van esély, ha megfelelő dokumentációval bizonyítani tudjuk, hogy jogos az igényünk. A helyszínt nem szabad elhagyni, mert hatósági jegyzőkönyvet csak így tudunk szerezni. Készítsünk minél több fényképet a kátyúról és a sérülésről is, méghozzá úgy, hogy a helyszín azonosítható legyen! Ha lehet, szerezzünk tanúkat és kérjük el az elérhetőségüket. Amíg megjön a kártérítés, őrizzük meg a sérült alkatrészeket is.

Véd a kátyúbiztosítás

Ez évi 2-3 ezer forint, casco vagy kötelező biztosítás mellé is megköthető, de van olyan biztosító, ahol önállóan is elérhető. Casco mellé különösen fontos lehet, hiszen a kátyú okozta kár általában kisebb az önrésznél. A kátyúbiztosítás előnye, hogy kár esetén nagyobb eséllyel kaphatunk kártérítést, ráadásul a figyelmeztető táblával ellátott utakon bekövetkezett kárunkat is megtéríti. Az ügyintézés is kényelmesebb, hiszen elég a biztosító felé bejelentést tenni, bár a megfelelő dokumentációra ez esetben is szükségünk lesz.

Ha jön a kátyú…

Minél jobban csökkentsük a sebességet! Amikor viszont a kátyúba érkezünk, már nem kell fékezni. Ha ugyanis a gumi fékezetlenül halad át az úthibán, kisebb erőhatás éri az abroncsot, a felnit és a futóművet. Különösen vigyázzunk a pocsolyáknál, mert nem láthatjuk, milyen mély kátyút töltött fel a víz.

The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!