A Tavasz a nagytakarítások időszaka az otthonokban

Tavaszi nagytakarítás a lakásban

Nincs még egy olyan évszak, amely jobban motiválna a rendrakásra, mint a tavasz – a takarítás a legnagyobb buzgalommal történik, és ilyenkor szinte szimbolikus dimenziót kap - „új évszak, új élet, új rend...”. Azt is el kell ismernünk, hogy az ősz és a tél sok piszok halmozódik fel a lakásban – különösen azok tudják ezt, akiknek erkélyük vagy teraszuk van. Itt marad a legtöbb nyom, és sok energiát igényel, hogy megszabaduljunk tőlük. Hogyan lehet tavasszal rendbe rakni a lakást és az erkélyt? Íme néhány tipp.


Tavasz – új kezdet

A tavasz érkezésével járó energiát nem szabad elpazarolni – ilyenkor születik meg a legtöbb terv és úttörő elhatározás. Ezek közül az egyiknek tartalmaznia kell a tér „lomtalanítását”, tehát meg kell szabadulni mindentől, ami eddig csak porosodott (inkább a háztartási rutin miatt, mint az esztétikai értéke miatt). Ha a tárgy egy emlék, és kár lenne kidobni, érdemes egy „szentimentális” dobozt készíteni, melyet az ágy alá rejthetünk vagy felvihetünk a padlásra. Amihez azonban nem kötődik kedves emlékünk, azt ki kell dobni vagy el kell adni, hogy esetleg valaki más használja fel. Tavasszal a fölösleges holmik kidobása terápiás célt is szolgál – új, nagyobb teret kapunk, ahol valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha új helyen lennénk. Ezután már csak a törölgetés és a porszívózás marad, és ez sokkal könnyebb, ha kevesebb a cucc.

Tavaszi változások

A tavasz elősegíti a metamorfózisokat, ezért érdemes bevezetni őket a már tökéletesen megtisztított lakásban. Új függönyök, textíliák, szőnyeg vagy kiegészítők, például új edénytartók vagy képkeretek vásárlása új hangulatot kölcsönözhet a térnek, vagy akár drámaian megváltoztathatja azt – világosabbá, hangulatosabbá és stílusosabbá teheti.

Takarítás az erkélyen

Nem lehet elfelejteni az erkélyt – tavasszal keltsük új életre! A csempék alapos megtisztítása és az első virágok ültetése bizonyára rögtön kellemesebbé teszi az ott tartózkodást. Érdemes egy speciális szőnyeget is vásárolni az erkélyre, amelynek köszönhetően azonnal puhábbá válik a lábunk alatt. Az erkélyszőnyegakkor is ideális megoldás, ha a tél elmúltával a padló nem néz ki elég jól – ilyenkor divatos dekorációval fedhetjük be, amely könnyen tisztán tartható és időjárásálló.

Összefoglalva – egy alapos rendrakás, új kiegészítők és a tavasz meghívása az erkélyre ideális módja annak, hogy az új évszakot újult erővel kezdjük meg!


Ne hagyd ki!