Sorolunk hat, az agyműködésnek is kedvező élelmiszert
Fotó: Shutterstock

Ezek az élelemiszerek az agyműködést is erősíthetik

Egyes élelmiszerek amellett, hogy finomak, segíthetik az agy működését is. Sorolunk hat ételt, melyek fogyasztása kimondottan kedvezően hathat az agyműködésre, illetve az egészségre.


Hét, az egészségnek és az agyműködésnek is kedvező élelmiszer

Néhány élelemiszer fogyasztása amellett, hogy kedvezően hat az egészségre, serkentheti az agyműködést is. Ezek az ételek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek védik és támogatják az agyunkat. Így hozzájárulnak például a könnyebb tanuláshoz, vagy a jobb memóriához. Emellett óvhatják az elmét több mentális és degeneratív betegségtől. Sorolunk hat olyan élelemiszert, melyek különösen kedvezhetnek az agyműködésnek.

Extra szűz olívaolaj: nem hevítve fogyasztva rendkívül gazdag tápanyagokban. Jelentős antioxidáns- és zsírsavtartalma miatt serkentően hat az agyműködésre is.

Olajos magvak: Körülbelül napi két evőkanálnyi olajos mag elfogyasztása segítheti az idegsejtek védelmét, elsősorban az antioxidáns-hatásuknak, valamint az egészséges zsírsav- és E-vitamintartalmuknak köszönhetően.

Tojás: A tojás B-vitamin, kolin- és folsavtartalma hozzájárul a mentális frissességhez. Emellett nagyon sok protein, B12 vitamin és Omega-3 zsírsav is található benne.

Olajos halak: Kiemelkedő Omega-3 forrásnak számítanak az olyan halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng. Az agy nagyjából 60 százalékban zsírból áll, ennek nagyjából felét Omega-3 zsírsavak alkotják. Viszont ezeket a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozással kell bevinni.

Bogyós gyümölcsök: Például az áfonya, az eper, a málna és a szeder is különösen gazdagok antioxidánsokban. Emellett rendkívül magas a vitamin-, a rost- és a fitotápanyag-tartalmuk.

Fűszerek: Akár a kurkuma, a zsálya vagy a fahéj is támogathatja az agyműködést. A kurkuma erősítheti a memóriát és segíthet enyhíteni a depressziót. A zsálya az Alzheimer-kórban szenvedők állapotán javíthat. A fahéj pedig hozzájárulhat az agy egészségének a megőrzéséhez, főképpen a magas mangántartalma miatt.

Csokoládé: A nyers kakaó flavonoidkat, antioxidánsokat és kisebb mennyiségű koffeint tartalmaz. Így az étcsokoládéban is jelen vannak ezek az agyserkentő vegyületek – írja a Sokszínű Vidék.

A fogyást és az agyműködést is segíthetik

A következő élelmiszerek fogyasztása is előnyös lehet a szervezetnek. Elősegíthetik akár a fogyást is, amennyiben van ilyen cél. Érdemes beépíteni ezeket az étrendben, hiszen ha nem jut a test például elegendő omega-3-hoz, az a tanulásra is negatívan hatással lehet, és repressziót is okozhat.

Kávé: A kávé két fő összetevője, a koffein és az antioxidánsok jót tesznek az agy egészségének. Segít feldobni a hangulatunkat és a koncentrációnkat.

Dió: A dió tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben. A dió az új neuronok növekedését is elősegíti, ami azt jelenti, hogy segítheti az új agysejtek növekedését, ami fontos szempont a jó mentális egészség fenntartásában.

Kurkuma: A kurkumin, a kurkuma (a currypor egyik fő összetevője) hatóanyaga bizonyítottan átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül bejut az agyba, és jótékonyan hat az ott lévő sejtekre.

Joghurt: A joghurt fogyasztása segítheti a stresszszint, a szorongás és a depresszió csökkentését.

Avokádó: Az avokádó K-vitaminban és folsavban gazdag, ezért hozzájárulhat az agy védelméhez a stroke ellen. Támogathatja a memória és a koncentráció fellendítését is. Az avokádóról köztudott, hogy nagy adag luteint is tartalmaz, amelyet a tanulmányok szintén összefüggésbe hoztak a jobb agyműködéssel.

Ne hagyd ki!