A maszkot még nem tették le sok helyen, de védettségi  igazolás nélkül lehet mától Ausztriába utazni
Fotó: Shutterstock

Szabad az út, mégsem őszinte az osztrák vendéglátósok mosolya

Mától anélkül lehet beutazni Ausztriába, hogy igazolnunk kellene a koronavírus elleni védettségünket a gyógyultság vagy az oltottság alapján, vagy ennek hiányában érvényes tesztet kellene bemutatni. Az ország gazdasága, különösen a turizmus és a vendéglátás érzékeny veszteségeket szenvedett, írja a Magyar Nemzet.


A szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben április közepe óta ugyan nem kell megfelelni a szigorú ellenőrzéseknek, de a beutazáshoz kötött járványügyi kontroll eddig megbénította a turizmust, és így a szektornak az idén is több veszteséget kellett elszenvednie.

A közösségi közlekedési eszközökön, az élelmiszert áruló boltokban, a patikákban, a benzinkutaknál, továbbá az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező az FFP2-es típusú maszk viselése Ausztriában

– mondta a lapnak Kovács Balázs, a bécsi székhelyű GD Consulting tanácsadó cég vezetője.

Az osztrák gazdasági kamara utazási irodai tagozata már hetek óta követelte, hogy az egészségügyi miniszter vonja vissza a más országok által régen kivezetett korlátozást a belépéskor, és annyira elszántak voltak, hogy ennek híján jogi úton tervezték kikényszeríteni ezt a lépést. Érvelésük szerint az aránytalanul szigorú járványügyi szabályozás a többi európai országhoz képest jelentős versenyhátrányt okozott mind az utaztatók, mind pedig a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátósok számára.

Az ágazat a pandémia előtt 29,7 milliárd euróval járult hozzá az osztrák GDP-hez. Ebből az utaztatók teljesítménye 4,3 milliárd eurót tett ki, ami 2020-ra 897 millió euróra csökkent, és tavaly is csak 1,1 milliárd euróig tudott felkapaszkodni. Az éves forgalom 2019-ben 153 millió vendégéjszaka volt az osztrák hotelekben, panziókban, ami a következő évben 98 millióra zuhant, majd tavaly tovább csökkent 79,6 millióra.

A bevételhiány miatt ma is sorra húzzák le a rolót a kisebb szállás- és vendéglátóhelyek, miközben eltűnt az utazási irodák hét százaléka, illetve kritikus a munkaerőhiány, mert a turizmusban dolgozók negyede mostanra elhagyta a szektort. Az irodákat képviselő Osztrák Utazási Szövetség szerint idén a járvány előtti vendégforgalom legfeljebb hetven százalékát érhetik el, mert kedvezőek a nyári előfoglalások az ausztriai szálláshelyeken.

Viszont az őszi szezon miatt máris aggódnak a szolgáltatók, mert egyre több helyen emlegetik a vírus visszatértét, a hatodik járványhullámot szeptembertől – ez pedig érezhetően visszaveti a foglalási lendületet: az ausztriai turisták egyelőre nem mernek hosszú távon gondolkodni még a belföldi utazásokban sem.


Ne hagyd ki!