A tenisz világa kőkemény üzlet,  kemény, pontos ütésektől porzik a vonal
Fotó: Shutterstock

Sportoló vagyok, nem megélhetési celeb: Babos Tímea a teniszvilág pénzügyeiről

Évi 150 ezer eurót fizetett az edzőjének, a 8,2 millió dolláros keresetének kevesebb mint 40 százaléka maradt a zsebében – egyebek között ezt is elmondta a VG-nek adott, szókimondó interjújában Babos Tímea. A magyar tenisztörténelem legmagasabb pénzdíját elérő sportoló tudatosan építi a brandjét, ingatlanban és tőzsdei kereskedésben is érdekelt.


Ennyi maradt neki 

A teniszezők keresete nyilvános, de a kiadásoké már nem. Az év elején nagyjából 120 millió forintot kell eltennem edzői bérekre, utazásra, szállásra, és a járulékos költségekről még nem is beszéltünk. Kiadás a rehabilitáció, a kellékek, a megfelelő táplálkozás, a csapat további tagjainak bére, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az adót általában az adott országban azonnal levonják: van, ahol magasabb az adókulcs, mint itthon, és akadnak olyan különleges helyek is, ahol lépcsőzetes adózás van, viszont csak 10-15 százalékkal csökken a kézhez kapott pénzdíj. Egyes országokban könyvelőt is fizetnem kell, hiszen csak ő tudja elkészíteni az adóbevallásomat. A keresett pénzdíjam kevesebb mint 40 százaléka marad a zsebemben.

A szponzori megállapodásokról

A koronavírus miatt egyes cégek bevétele sokat csökkent, s ez valamelyest átformálta a szponzori megállapodásokat, kereteket. Az influencerek korában élünk, viszont én sportoló vagyok, nem megélhetési celeb. Szerintem a vásárló megérzi, ha valaki csak pénzért próbál rátukmálni valamit, nem is beszélve arról, hogy ha ma egy adott terméket reklámoz, a következő hónapban meg már a versenytárs hasonló termékével pózol. A hitelességen alapuló kapcsolatokat szeretem, ahol egyenrangú partnerek vagyunk a támogatóval.

A szponzorokról

Egyik főtámogatóm, a Mol lassan másfél évtizede áll mellettem, a Fila és a Yonex szintén évek óta a partnerem, az igényeimre szabott ütővel, cipővel is segítik a sikeres versenyzésem. A Filánál volt saját kollekcióm, és a Times Square egyik hirdetőtábláján is szerepeltem. A Wallis Motor a múlt év végén csatlakozott a csapathoz, és nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyik nagykövete lehetek. Számomra a BMW több egy szuperszexi luxusautónál, sok-sok szállal kötődöm a márkához. A Samsunggal szintén második éve dolgozunk együtt, szerintem sikeresen. Nyilván előny, hogy mindig a legújabb készülékek állnak a rendelkezésemre, de a támogatás nélkül is csak az ő kütyüiket használnám, ahogy tettem a múltban is. Tipikus eset, így érzem hitelesnek az együttműködést.

Az Instagramon futó reklámokról

Egy-egy posztra nem szerződöm, továbbá a barter sem az én műfajom. Jobban szeretem, ha egy brandet összekapcsolnak a nevemmel, és ehhez nyilván idő, türelem és kreativitás kell. Tudatosan építjük a Babos Timi brandet, amelyhez hozzátartozik, hogy a social media posztok mellé ajánlunk valami olyat, ami pénzért nem megvehető, így teremtve további értéket a partneri kapcsolatban. A posztok pár százezer forintos nagyságrendűek, ami szerintem abszolút középkategória.

Az edzői bérekről

Egy edző heti átlagkeresete 3-4 ezer euró, és hozzáadódnak még a teljesítménybónuszok. Nyilván minél eredményesebb, minél magasabban rangsorolt egy játékos, vagy minél tekintélyesebb egy edző sikerlistája, annál magasabb a bér. A legdrágább edzőm heti 4 ezer eurót kapott, viszont az éves keresete jóval meghaladta a 150 ezer eurót, holott csak húsz hétre szerződtünk.

  Mibe fekteti a bevételeit? 

Vannak befektetési tanácsadóim, akik szívvel-lélekkel kezelik a megkeresett pénzem. Ingatlanban és részvényekben is érdekelt vagyok, a nővéremmel és a férjével közösen pedig van egy cégünk, amely lakásfelújításokkal foglalkozik.

Cikkünkben az interjú néhány fontos részletét emeltük ki, a teljes beszélgetést a vg.hu-n, ITT találjátok.


Ne hagyd ki!