Dollármilliókat lopott tehetős ügyfeleitől egy svájci privátbankár. A főnökei is tudtak üzelmeiről, de nem tettek semmit, mert azért a bank is jól járt.


Ügyfeleitől lopott

Ügyfelei aláírását meghamisítva, azok belegyezése nélkül, a számlájukon pihenő pénzzel tőzsdézett 2009 és 2015 között egy svájci bank tehetős kuncsaftokkal foglalkozó privátbankára. Ha ügyesebb, tán sosem bukik le, ám mivel a tőzsdén összesen 150 millió dollárt vesztett, végül nem volt hova hátrálnia. 2018-ban év börtönre ítélték.

A fejesek is benne voltak

A történetben azonban nem ez a legszebb. A csaló munkáltatója a Credit Suisse, azt vallotta, ők csak akkor értesültek a gondokról, mikor a tilosban járó munkatársa által vásárolt egyik részvény árfolyama bedőlt. A bankfelügyeletnek azonban nem tetszett valami, így vizsgálódni kezdett. Mára kiderült, hogy a bank belső rendszere több száz jelentést küldött a gyanús manőverekről, ám azokat érdemben senki sem vizsgálta. Valószínűleg azért nem, mert a bank vezetői is benne voltak a buliban, ami éves szinten 25 millió dollárt hozott a konyhára. A vizsgálat lezárultával két vezetőt kirúgtak a Credit Suisse pedig szigorúbb belső ellenőrzési rendszert vezetett be.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!