Becsomagolt kenyeret lopó madár
Fotó: unsplash

Gazdagoktól lopott a Robin Hood bankár

Dollármilliókat lopott tehetős ügyfeleitől egy svájci privátbankár. A főnökei is tudtak üzelmeiről, de nem tettek semmit, mert azért a bank is jól járt.


Ügyfeleitől lopott

Ügyfelei aláírását meghamisítva, azok belegyezése nélkül, a számlájukon pihenő pénzzel tőzsdézett 2009 és 2015 között egy svájci bank tehetős kuncsaftokkal foglalkozó privátbankára. Ha ügyesebb, tán sosem bukik le, ám mivel a tőzsdén összesen 150 millió dollárt vesztett, végül nem volt hova hátrálnia. 2018-ban év börtönre ítélték.

A fejesek is benne voltak

A történetben azonban nem ez a legszebb. A csaló munkáltatója a Credit Suisse, azt vallotta, ők csak akkor értesültek a gondokról, mikor a tilosban járó munkatársa által vásárolt egyik részvény árfolyama bedőlt. A bankfelügyeletnek azonban nem tetszett valami, így vizsgálódni kezdett. Mára kiderült, hogy a bank belső rendszere több száz jelentést küldött a gyanús manőverekről, ám azokat érdemben senki sem vizsgálta. Valószínűleg azért nem, mert a bank vezetői is benne voltak a buliban, ami éves szinten 25 millió dollárt hozott a konyhára. A vizsgálat lezárultával két vezetőt kirúgtak a Credit Suisse pedig szigorúbb belső ellenőrzési rendszert vezetett be.

Ne hagyd ki!