Ha üres a pláza, leáll a mozgólépcső

Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a Hír TV-nek.


Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra kellene átállni, hiszen a fertőzés a gyerekek között is gyorsan terjed.

A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva

-mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy az iskoláknál most elég lenne egy kéthetes periódus a távoktatásra, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnának haladni.

Mit mond az operatív törzs?

A hvg.hu. rákérdezett, hogy elképzelhető-e a plázák bezárása két hétre. A lap ezt a választ kapta:

Az operatív törzs és a kormány folyamatosan vizsgálja, szükség van-e szigorításra, a járványügyi szakemberek javaslatait mérlegeli. A megoldást az oltás jelenti. Az operatív törzs és az oltási munkacsoport az oltási program felgyorsításán dolgozik, hogy húsvétig mindenki, aki eddig regisztrált, megkapja az első oltását a rendelkezésre álló vakcinákból.

Nehéz két hetünk lesz

A járványügyi védekezés hatékonysága érdekében hozott intézkedésekről is beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A helyzet drámaian romlik. A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog, a kérdés, hogy az egészségügy teherbíróképessége elég lesz-e

- mondta Orbán Viktor a közrádiónak.

Emelt szintű készültség a kórházakban

Orbán Viktor bejelentette, el kellett rendelni az emelt szintű készültséget a kórházakban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt. A vezénylési listákat is át kellett nézni, vagyis áttekintették, hogy szükség esetén honnan és hova lehet, kell átcsoportosítani egészségügyi dolgozókat, a védekezéshez szükséges eszközöket.

Utazási korlátozások

A határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt. A kormányfő azt mondta, az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell. Az operatív törzs ebben az ügyben szigorít, mert vannak, akik a jelenlegi rendelkezéseket kijátszva nyaralni mennek, amivel növelik a dél-afrikai vírusmutáció behurcolásának kockázatát.

Döntő napok jönnek 

Ez az a helyzet, amikor az egyik szemünk nevet, a másik sír Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakasz következik, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség. A következő napok adatai döntőek lehetnek a további belföldi szigorítások ügyében, mondta a miniszterelnök. A kormány március 15-ig biztosan fenntartja a jelenleg érvényes korlátozásokat.


Ne hagyd ki!