jacht madávtávlatból
Fotó: Shutterstock

Ezért ragaszkodnak a csúcsgazdagok a méregdrága jachtokhoz

A szuperjachtok egyre inkább az ultragazdagok státuszszimbólumai. Nemrég a világ leggazdagabb emberei közül kettő: Jeff Bezos és Mark Zuckerberg is beszerzett magának egyet. De mégis miért költenek el akár dollár százmilliókat ezekre a hajókra? Magamutogatás vagy valami más állhat mögötte?


Az év elején – nem sokkal a 40. születésnapja előtt – Mark Zuckerberg is csatlakozott a jachttulajdonos szupergazdagok táborához. A híresztelések szerint egy orosz oligarcha által korábban megjelent hajóra csapott le.

Nem ő azonban az egyetlen, számos dollármilliárdos lelte örömét egy-egy luxushajó megvásárlásában az utóbbi években.

Azután, hogy elvált a feleségétől, Jeff Bezos ugyancsak egy fényűző jachtba ruházott be. Tavaly meg is mutatta a különleges járművet az Amazon alapítója: a 127 méteres „Koru” nevű hajó elnevezése egy māori szimbólumra utal, ami az újrakezdést jelképezi.

Ez is érdekelhet: Viszik, mint a cukrot a szuperjachtokat

jacht fed\u00e9lzete

Fotó: Shutterstock

Ez egy kicsit az életben elért sikerek, magának a gazdagságnak az ünneplése

– nyilatkozta Giovanna Vitelli, a világ legnagyobb szuperjachtgyártójának, az Azimut Benetti Groupnak az elnöke a Business Insidernek.

A világ társadalmának felső tízezre azonban más miatt is ragaszkodhat drága hóbortjához. Egyrészt rendkívüli elzártságot biztosít, ami alkalmas lehet feltöltődésre, valamint üzletkötések, kapcsolatépítések helyszíneként is tökéletes választás.

Ezt is olvasd el! Bemutatták a világ első magáncélú luxus tengeralattjáróját

Az egyik legfontosabb magyarázat a vásárlásokra a magánélet hiánya lehet, amit egy jacht némileg pótolhat.

A szuperhajók fedélzete ugyanis azon kevés helyek egyike, ahol valóban bárki elbújhat a világ elől. Ezért pedig egyesek még több száz millió dollárt sem sajnálnak kiadni.

Mindezt segíti az a tény is Evan Spiegel vállalkozó szerint, hogy:

Valószínűleg léteznek olyan jachtok, amelyeket nem is vettek hivatalosan nyilvántartásba vagy nem regisztráltak, így ezekről senki sem tud.

Ne hagyd ki!