A nagy hőségben fontos a só pótlása
Fotó: Shutterstock

Meleged van? Az életed múlhat a sópótláson

Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel járhat, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.


A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt. A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk - idézték a közleményben Wittmann Istvánt, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetőjét, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.

Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta

- mutatott rá a szakember.

Wittmann István felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.


Ne hagyd ki!