Fogászati kezelések várandósság alatt

Fogászati kezelések várandósság alatt

A babavárás a legtöbb nő számára egyszerre gyönyörű, és kihívásokkal, aggodalmakkal terhelt időszak. Tudatos családtervezés esetén minden leendő szülő igyekszik a baba egészségét szem előtt tartani: már hónapokkal a várandósság előtt előtérbe kerülnek a kicsi fejlődését támogató vitaminok, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a stresszmentes életmód megteremtése.


Azonban sok tévhit is kering a babavárás körül, így nehéz eligazodni a jótanácsok garmadájában: mi az, ami tényleg segít a babának, és mi az, ami többet árt, mint használ? Bár Magyarországon a várandósgondozás részét képezi számos fontos, baba-mama jóllétét biztosító egészségügyi vizsgálat, a szintén kötelező fogászati szűrővizsgálatok hasznosságáról még ma is megoszlanak a vélemények.

Gyakran hallhatjuk, hogy várandósság alatt tilos a fogászati kezelések igénybevétele, ezért sok kismama fél a fogorvosi vizsgálatoktól. Ez a félelem azonban felesleges, hiszen az igaz, hogy a nem sürgős és komplex beavatkozásokat érdemes vagy a várandósság előttre, vagy a szülés utánra ütemezni, de ez nem jelenti azt, hogy a modern fogászat ne tudna biztonságos megoldást nyújtani a felmerülő problémákra.

Ráadásul a kismamák fogazata és ínye a hormonális változások miatt érzékenyebb lehet a szokásosnál, ami kifejezetten indokolttá teszi a szűrővizsgálatokat. Forduljunk hát bátran szakemberhez: a választásunk lehet egy megbízható fogorvos Budapesten vagy bárhol az országban, garantáltan jó kezekben leszünk!

A tévhitek eloszlatására pedig megmutatjuk, hogy miért érdemes már a várandósság tervezésekor is felkeresni egy fogorvost, és miért nem kell tartanunk a kismamaként igénybe vett szűrővizsgálatoktól sem!

A fennálló problémákat már a baba tervezésekor kezeltessük!

A mai modern fogászati kezelések esetében nem igaz, hogy a kismama nem kaphat érzéstelenítőt, vagy teljes mértékben tilos a fogászati röntgen használata. Mindez megoldható anélkül, hogy veszélyeztetnénk a baba állapotát, de komplikáltabb kezeléseket valóban csak akkor végeznek a babavárás alatt, amikor elkerülhetetlen.

Ha már a családtervezéskor van valamilyen tünetünk, fájdalmunk, esetleg sérült, letört, hiányzó fogunk, jobb, ha nem halogatjuk, és minél hamarabb kezeltetjük a problémát!

  Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor egy elhanyagolt fogszuvasodás a fogzománcot és a dentin réteget áttörve már a fogbelet is megfertőzte. Haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz, ha evés közben vagy nyomás hatására érzékenységet tapasztalunk vagy ha fogaink feltűnő mértékben elszíneződtek. Abban az esetben is, ha kiütések jelentek meg az íny felszínén, meleg vagy hideg étel vagy ital fogyasztásakor fájdalom vagy érzékenység jelentkezik, illetve akkor is, ha a fog körüli íny begyulladt.

Fogászati híd

Amennyiben nem csak egy, hanem több szomszédos fog pótlása is szükségessé válik, a foghíd jelenti a legegyszerűbb megoldást a problémára. Fontos tudni, hogy a fogak hiánya nem csak esztétikai szempontból lehet zavaró, hanem egészségügyi kockázatot is jelent, amelyet tovább ronthatnak a várandósság alatt fellépő hormonális változások is.

Ezért minél hamarabb gondoskodjunk róla, hogy a fogpótlás híddal megtörténjen! A foghíd árak babavárás környékén sem luxustételek, hiszen saját és babánk egészségét is támogatjuk a kezeléssel.

Fog implantátum

A fog implantátum vagy fogbeültetés egy viszonylag hosszadalmas, azonban életre szóló eljárás. Implantátumra akkor van szükség, amikor híd építése nem lehetséges, mert például az egészséges fogak közötti foghiányt kell megszüntetni, ahol nem célszerű a híd érdekében lecsiszolni az ép fogakat és több fog hiánya miatt híd építése nem megoldható, illetve sorvégi foghiány áll fenn, fogaink nagy részét, vagy akár már mindet elveszítettük.

A kismamákat leggyakrabban érintő fogászati problémák

Nem véletlen, hogy a várandósgondozás részét képezik a fogászati szűrővizsgálatok, hiszen a hormonális változások miatt a kismamákat fokozottan veszélyeztetik bizonyos, a fogakat és az ínyt érintő betegségek. Szerencsére nem kell tőlük megijedni, hiszen a kontrollvizsgálatok során könnyedén és biztonságosan kezeltethetjük őket.

  Ínygyulladás és fogínyvérzés

A megnövekedett ösztrogénszint miatt nagyon gyakori a kismamák körében tapasztalt fogínyvérzés és ínygyulladás. A vérzéstől szerencsére nem kell megijedni, hiszen, ha időben fogorvoshoz fordulunk, egy egyszerű fogkőeltávolítással is enyhíthetjük a problémát. A megelőzés, illetve a tünetek enyhítése érdekében váltsunk puha sörtéjű fogkefére, lehetőleg étkezések után 20-30 perccel mossunk fogat, és ne feledkezzünk meg a fogközök tisztításáról sem!

  Fogszuvasodás

A fogszuvasodás a fogainkon megkövesedett savas lepedék, a fogkő eredménye, aminek a kialakulását a várandósság alatt tapasztalt gyakori rosszullétek savas melléktermékei is elősegítik.

Jó hír, hogy könnyen elkerülhetjük, ha már családtervezéskor is odafigyelünk a rendszeres fogkőeltávolításra, illetve várandósság alatt is igénybe vesszük ezt a baba egészségét egyáltalán nem veszélyeztető, fájdalommentes kezelést.


Ne hagyd ki!