Most érkezhet a feketeleves a magyarországi fürdőkre
Fotó: Shutterstock

Több hazai fürdőben hosszú időre kihúzhatják a dugót

Pluszvendégforgalmat könyvelhettek el a magyarországi fürdők januárban a hosszabb iskolai és közigazgatási szünidő miatt. Azonban véget ért a szünet, ezért hétfőtől több fürdőhelyen átmeneti üzemszünet lépett életbe. Félő, hogy néhány egység később sem fog kinyitni.


Most érkezhet a feketeleves a magyarországi fürdőkre

Kiemelkedő forgalmat, néhol teltházat hozott az év vége és 2023 első hete a magyarországi fürdőkben a hosszabb iskolai és közigazgatási szünet miatt. Viszont a folytatás kevésbé biztató.

Az igazság pillanata január 9-én, hétfőn, illetve az azt követő hetekben jöhet el, ekkor ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a strandszezon előtti időszakban milyen belföldi és külföldi vendégforgalomra számíthatnak a létesítmények

- nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkár a VG-nek.

A szakember hozzátette, hogy a fürdők költségeinek a növekedését az utóbbi hetek kiemelkedő forgalmával és a jegyárak 10-12 százalékos növekedésével sem tudják utolérni. A veszteségeket a korábbi évek megtakarításaiból finanszírozzák. A következő időszakban nyitva maradó fürdőhelyek próbálják kipuhatolni, meddig emelhetik az áraikat úgy, hogy ne csökkenjen a vendégszámuk. Például a budapesti történelmi gyógyfürdők évindítóként 30 százalékos emelést eszközöltek.

Balogh Zoltán elmondta, hogy a fürdők működési költsége minimum 45 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Azonban a vendégek száma mintegy 20 százalékkal elmarad a Covid előttitől. Így csak a megemelkedett kiadások töredékére elég a bevételnövekedés. Igaz, hogy a fürdőbezárási hullámot sikerült eddig elkerülni, de erre egyre kisebb az esély. Ráadásul a fürdőágazat gyakorlatilag kimaradt a 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagból. Csak a SZÉP-kártyák zsebeit összenyitó rendelet haszonélvezői, ami fontos, de korántsem elégséges.

Több fürdő készül most átmeneti bezárásra, köztük már nagy egységek is, ami azért is nagyon veszélyes, mert munkahelymegtartó támogatás híján nem sokáig tudják elkerülni az elbocsátásokat, és nem lesz kivel újranyitni

- mondta a főtitkár.

Így drágul néhány budapesti fürdő

Mint arról írtunk, Budapesten a Gellért és Széchenyi fürdők árazása egységes marad és 32,9 százalékkal emelkedik. A hétköznapi jegyár az eddigi (hétfő-csütörtök/péntek és hétvége) 7100/8200 forintról 9400/10900 forintra növekszik. A Rudas fürdő hétköznap 6500 forintos belépője 8600 forintra drágul, amíg a hétvégi fürdőbelépő 9200 forint helyett 12200 forintba fog kerülni. A Rudas éjszakai fürdőzésre szóló, kizárólag online megvásárolható 9500 forintos jegye januártól 12600 forintért kapható. A Lukács fürdő árai nem egészen 15 százalékkal emelkednek, ami egészen bizonyosan kisebb, mint amekkora az infláció.

A Dandár fürdő 9 százalékkal kerül többe, hétköznap 3400, hétvégén 3500 forint a beugró. A Paskál fürdő 15-17 százalékkal drágul. A Csillaghegyi fürdőnél differenciált a változás: hétköznap nem emelkednek az árak, hétvégén viszont 20 százalékkal kerül többe a belépés. A Pesterzsébeti fürdő 15-17 százalékkal drágul. Van egy fürdő, amelyik egyáltalán nem drágul, ez pedig a Palatinus, amelyet továbbra is 2900, illetve 3400 forint ellenében látogathatunk a naptól függően.

Azonban továbbra is kedvező lehet bérletet vásárolni, valamint néhány kártya (például Zsigmondy) használata is kedvezményekre jogosíthatja tulajdonosát.


Ne hagyd ki!